ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Πολιτισμός


Πολιτισμός

Η ιστορία και πολιτισμός της Κύπρου θεωρούνται από τους αρχαιότερους στον κόσμο. Τα πρώτα σημάδια του πολιτισμού ανιχνεύονται σε αρχαιολογικές ανασκαφές που χρονολογούνται στην 9η χιλιετία π.Χ. Το πλούσιο πολιτιστικό τοπίο της Κύπρου περιλαμβάνει εκατοντάδες αρχαιολογικούς χώρους διασκορπισμένους σε όλη την έκταση του νησιού, που εκπροσωπούν διάφορες ιστορικές περιόδους στην εξέλιξη της Κύπρου.

Η ανακάλυψη του χαλκού στην Κύπρο κατά την 3η χιλιετία π.Χ. έφερε πλούτο στο νησί και αναπτύχθηκε το εμπόριο. Ωστόσο, παρόλο που γεωγραφικά η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, Ευρώπης, Ασίας και της Αφρικής και αποτελεί ένα σημείο συνάντησης των μεγάλων πολιτισμών του κόσμου, η Κύπρος ανέπτυξε και διατήρησε για αιώνες, δικό της πολιτισμό. Παρέμεινε ένα κέντρο του Ελληνικού πολιτισμού με ελληνιστικές, ρωμαϊκές, βυζαντινές, γαλλικές, ενετικές, οθωμανικές και βρετανικές επιρροές.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου είναι επιφορτισμένο με τη διαχείριση, τη συντήρηση, προστασία και διατήρηση της πλούσιας αρχαιολογικής κληρονομιάς του νησιού. Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν τομείς όπως οι ανασκαφές και η διατήρηση των ευρημάτων, η διατήρηση των αρχαίων μνημείων, η προστασία της εκκλησιαστικής τέχνης, η αποκατάσταση των κτιρίων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κλπ. Ο στόχος όλων αυτών των δραστηριοτήτων είναι η προβολή της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Παράλληλα και συμπληρωματικά με τις αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται, καταβάλλονται προσπάθειες για συντήρηση και προστασία των αρχαίων μνημείων και των αρχαιοτήτων. Αυτό περιλαμβάνει την ανοικοδόμηση και / ή τη συντήρηση των αρχαίων θεάτρων, ιερών, κάστρων, εκκλησιών και άλλα μνημείων κάθε είδους, καθώς και κινητών ευρημάτων, χειροτεχνιών, εικόνων, αντικειμένων της θρησκευτικής και λαϊκής τέχνης που χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή.

Το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία στεγάζει την πιο πλούσια και πιο αντιπροσωπευτική συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων στο νησί. Στους εκθεσιακούς του χώρους μπορεί κανείς να δει μερικά από τα πιο σημαντικά κομμάτια της Κυπριακής τέχνης και να σχηματίσει μια σφαιρική εικόνα για τον Κυπριακό πολιτισμό από τα νεολιθική περίοδο έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Υπάρχουν, επίσης, αρχαιολογικά μουσεία σε όλες τις πόλεις, δύο τοπικά μουσεία στην Επισκοπή (Λεμεσός) με τις αρχαιότητες του Κουρίου και στα Κούκλια (Πάφου) με τις αρχαιότητες της Παλαιπάφου, Μουσεία Λαϊκής Τέχνης στη Γεροσκήπου, Λεύκαρα και Φικάρδου και Εθνολογικό Μουσείο (Αρχοντικό Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) στη Λευκωσία.

Τα περισσότερα από τα αρχαία μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού είναι ανοικτά για το κοινό και οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ξενάγηση.

Τα αρχαία θέατρα έχουν αποκατασταθεί πλήρως και διατίθενται για πολλές θεατρικές, χορευτικές, μουσικές και άλλες παραστάσεις. 

Εκπροσωπευτικές συλλογές κινητών αρχαιοτήτων της Κύπρου αποστέλλονται για έκθεση στο εξωτερικό. Κυπριακές αρχαιότητες αποτελούν επίσης αντικείμενο επιστημονικής μελέτης διεθνών συνέδριων και σεμιναρίων που σχετίζονται με την αρχαιολογία.

Ένα από τα επιτεύγματα του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι η ένταξη, το 1980, των αρχαιοτήτων της Παλαιπάφου (Κούκλια) και Νέας Πάφου (Κάτω Πάφος) στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το 1986 εννιά βυζαντινές εκκλησίες που βρίσκονται στην περιοχή του Τροόδους, εκείνες του Αγίου Νικολάου της Στέγης στην Κακοπετριά, του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη, η Παναγία του Μουτουλλά στον Μουτουλλά, του Αρχάγγελου στον Πεδουλά, η Παναγία της Ποδίθου στη Γαλάτα, του Σταυρού του Αγιασμάτι στην Πλατανιστσα και της Παναγίας της Ασίνου κοντά στο χωριό Νικητάρι συμπεριλήφθηκαν επίσης στην Λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.


ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ 13 ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO
  • Πάφος, Χώροι της Παλαιπάφου (Κούκλια)
  • Νέα Πάφος, (Ψηφιδωτά)
  • Κακοπετριά, Εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης, 11ος αι.- Τοιχογραφίες
  • Καλοπαναγιώτης, Μονή του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, 11ος αι.- Τοιχογραφίες
  • Νικητάρι, Εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου, 12ος αι.- Τοιχογραφίες
  • Λαγουδερά, Εκκλησία της Παναγίας του Άρακος, 12ος αι.- Τοιχογραφίες
  • Μουτουλλά, Εκκλησία της Παναγίας, 13ος-14ος αι.- Τοιχογραφίες
  • Πεδουλάς, Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, 15ος αι.- Τοιχογραφίες
  • Πελένδρι, Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, 13ος-15ος αι.- Τοιχογραφίες
  • Γαλάτα, Εκκλησία της Παναγίας της Ποδίθου, 16ος αι.- Τοιχογραφίες
  • Πλατανιστάσα, Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι, 15ος αι.- Τοιχογραφίες
  • Παλαιχώρι, Εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγία Σωτήρα), 16ος αι.- Τοιχογραφίες
  • Χοιροκοιτία, Νεολιθικός Οικισμός της Χοιροκοιτίας, 7ος - 4ος αι. π.Χ.


  • Χρήσιμες ιστοσελίδες για περαιτέρω ενημέρωση:

    www.unesco.org
    www.mcw.gov.cy



  • _______________________________________________
    © 2017 - 2023 Κυπριακή Δημοκρατία,
    Υπουργείο Εξωτερικών
    Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βουκουρέστι