Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βαρσοβία


ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΟΥΣΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ


Πληροφορίες για υπηκόους χωρών της ΕΕ οι οποίοι σκοπεύουν να επισκέπτονται την Πολωνία είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Πολωνίας:

Advisory for citizens of the EU countries traveling to Poland - MFA of the Republic of Poland


Πληροφορίες για υπηκόους χωρών της ΕΕ και υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι σκοπεύουν να επισκέπτονται την Λιθουανία είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Λιθουανίας:

Consular Information - MFA of the Republic of Lithuania


* * *


Χώρες για τις οποίες οι Κύπριοι Υπήκοοι ΔΕΝ χρειάζονται θεώρηση εισόδου

Ταξιδιωτικές Οδηγίες

Τμήμα Διχείρισης Κρίσεων

Δικαιώματα Επιβατών στις Αερομεταφορές

Ταξιδεύοντας στο Εξωτερικό

Διπλωματικές Αποστολές στο Εξωτερικό

Προξενική προστασία για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης


* * *


ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


(1) ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ / ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Η Κύπρος εκπροσωπείται στο εξωτερικό από 40 και πλέον
Διπλωματικές Αποστολές (Πρεσβείες και Γενικά Προξενεία), τα οποία παρέχουν μια σειρά από υπηρεσίες σε Κύπριους πολίτες στο εξωτερικό. Οι Πρεσβείες βρίσκονται στις πρωτεύουσες των χωρών που τις φιλοξενούν και η αρμοδιότητες τους πολλές φορές επεκτείνονται σε γειτονικές χώρες, όπου η Κύπρος δεν έχει Πρεσβεία. Σε χώρες όπου δεν υπάρχει διπλωματική Αποστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας, προξενική βοήθεια μπορεί να εξασφαλιστεί από την πλησιέστερη Κυπριακή Αποστολή, ή στις Διπλωματικές ή Προξενικές Αποστολές άλλων Κρατών Μελών της ΕΕ.

Ο ρόλος των Προξενείων είναι να προστατεύουν και βοηθούν τους Κύπριους πολίτες, οι οποίοι είναι θύματα εγκλήματος ή κακομεταχείρισης ή που για οποιοδήποτε λόγο βρίσκονται σε κατάσταση σοβαρής ανάγκης. Για την εκπλήρωση αυτού του ρόλου, πολλές φορές τα Προξενεία ζητούν τη στήριξη και συνεργασία των αρμοδίων τοπικών αρχών. Επιπλέον, οι Κυπριακές Αποστολές μπορούν να προσφέρουν ορισμένες υπηρεσίες για θέματα που αφορούν διάφορα Υπουργεία, για τους Κύπριους πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό (ειδικά αιτήματα για βοήθεια που δεν παρέχονται συνήθως από τη Δημόσια Υπηρεσία στην Κύπρο, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν).


Οι τομείς στους οποίους μπορούν να δράσουν και να αντιδράσουν οι
Κυπριακές Αποστολές, δεν είναι απεριόριστοι. Η προστασία των δικαιωμάτων και νόμιμων συμφερόντων των πολιτών της Κύπρου γίνεται αυστηρά μέσα στα πλαίσια των Κυπριακών νόμων, των νόμων και διαδικασιών της φιλοξενούσας χώρας, και των νόμων του Διεθνούς Δικαίου. Οι υπηρεσίες οι οποίες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ταξιδιωτικών πρακτορείων, ασφαλιστικών εταιρειών, τραπεζών, ξενοδοχείων, δεν μπορούν να καλυφθούν από τις Διπλωματικές Αποστολές.

Οι Κύπριοι πολίτες συμβουλεύονται όπως ενημερώνουν τις
Κυπριακές Αποστολές στο εξωτερικό σχετικά με τα στοιχειά τους και τον τόπο διαμονής στη αντίστοιχη χώρα και να εγγράφονται εκούσια (ατελώς) στο Μητρώο της Προξενικής Αποστολής. Η εγγραφή στο Προξενικό Μητρώο θα επιτρέψει στην Κυπριακή Αποστολή να εφαρμόσει και να προστατεύσει καλύτερα τα δικαιώματα και συμφέροντά τους (για παράδειγμα να εκδώσει ταξιδιωτικό έγγραφο), καθώς επίσης να παράσχει βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης, κρίσης ή καταστροφής (είτε φυσικής είτε ανθρώπινης), για παράδειγμα σεισμού, τροχαίου δυστυχήματος, τρομοκρατικής επίθεσης, κλπ.


2. ΠΟΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΤΕ ΑΠΟ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ

  • Σας βοηθούν σε περιπτώσεις θανάτου, σοβαρού δυστυχήματος, ή σοβαρής ασθένειας, ενόσω βρίσκεστε στο εξωτερικό,
  • σας εκδίδουν προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο (laissez-passer) αν το διαβατήριό σας έχει λήξει, απωλεσθεί ή κλαπεί,
  • σας εφοδιάζουν με κατάλογο γιατρών, δικηγόρων και μεταφραστών στον τόπο που βρίσκεστε,
  • σας βοηθούν να επικοινωνήσετε με κάποιο άτομο στην Κύπρο, το οποίο μπορεί να σας προσφέρει τη βοήθεια που χρειάζεστε,
  • προσφέρουν βοήθεια σε πρόσωπα που συλλαμβάνονται ή κρατούνται,
  • σε εξαιρετικές περιπτώσεις καταβάλλουν χρηματική προκαταβολή για τον επαναπατρισμό σας. Η βοήθεία αυτή μπορεί να προσφερθεί αφού εσείς ή οι οικείοι σας / φίλοι σας υπογράψουν σχετικό έντυπο ((Ανάληψη Ευθύνης) συμφωνώντας ότι τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας,
  • παρέχουν υπηρεσίες ληξιαρχείου και πιστοποίησης, επικυρώνουν έγγραφα και διαβιβάζουν αιτήσεις και άλλα έγγραφα στις αρμόδιες Κυπριακές Αρχές (π.χ. αιτήσεις διαβατηρίων).


3. ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΣΑΣ ΜΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ

  • Να παρέμβει σε οποιαδήποτε ιδιωτική υπόθεση (π.χ. θέματα αναφορικά με ταξίδια, τράπεζες, ασφάλειες, κλπ.) και να σας πληρώσει τους λογαριασμούς σας (ξενοδοχείο, ιατρικά έξοδα, πρόστιμα, νομική αρωγή, κλπ.),
  • να παρέμβει στο έργο των δικαστηρίων και της αστυνομίας, αν έχετε παραβεί τους τοπικούς Νόμους (π.χ. δεν μπορεί να διευθετήσει την απελευθέρωσή σας από τη φυλακή ή να παρέμβει στις δικαστικές διαδικασίες),
  • να παράσχει νομική συμβουλή για οποιοδήποτε λόγο,
  • να εξεύρει διαμονή για σας ή να σας βοηθήσει να βρείτε απασχόλήση ή να εξασφαλίσετε άδεια παραμονής,
  • να εξασφαλίσει παράταση της θεώρησης, της διαμονής ή της άδειας παραμονής σας,
  • να εξασφαλίσει προνομιακή μεταχείριση για σας στα νοσοκομεία, κατά τη διάρκεια φυλάκισης / κράτησης ή κατά την διάρκεια επίσκεψης σας (ως περιηγητή) από ότι παρέχεται στους υπηκόους της χώρας που σας φιλοξενεί.Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να εκτυπώσετε το έγγραφο.
Εκτύπωση