English|Polski
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ΒαρσοβίαΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Γενικές Πληροφορίες


English Polska
ΕκτύπωσηΕκτύπωση




Κυπριακή Δημοκρατία


Το Κράτος


Επίσημη ονομασία του Κράτους: Κυπριακή Δημοκρατία (Ελληνικά), Kibris Cumhuriyeti (Τουρκικά), Republic of Cyprus (Αγγλικά)

Ημέρα Κυπριακής Ανεξαρτησίας: 1 Οκτωβρίου

Η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960 μετά από απελευθερωτικό αγώνα που διεξήχθηκε ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία. Το 1974 η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο κατακτώντας το 36,2% του κυρίαρχου εδάφους της. Η γραμμή κατάπαυσης του πυρός διασχίζει κατά μήκος το νησί, κόβοντας την πρωτεύουσα Λευκωσία στα δύο και διχοτομώντας, έτσι, την πόλη και τη χώρα. 

Παρόλο που το βόρειο τμήμα της βρίσκεται κάτω από ξένη κατοχή, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως το μόνο νόμιμο κράτος στο νησί, με κυριαρχία σε ολόκληρη την επικράτειά της.


Σημαία 

Η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας καθιερώθηκε το 1960 όταν η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος. Το φόντο της σημαίας είναι λευκό. Στο κέντρο προβάλλεται ο χάρτης της Κύπρου στο χρώμα του χαλκού, πάνω από δύο σταυρωτά κλαδιά ελιάς χρώματος πράσινου-λαδί με καρπούς. Το χρώμα του χαλκού έχει διπλό συμβολισμό: πρώτον, το όνομα του νησιού λέγεται ότι προέρχεται από αρχαία λέξη για το χαλκό (Ετεοκυπριακή ή Σουμερική), και δεύτερον, ο χαλκός είναι στενά συνδεδεμένος με την Κύπρο από την αρχαιότητα, όταν το νησί κατέστη ο κυριότερος παραγωγός και προμηθευτής του εν λόγω ορυκτού. Τα κλαδιά ελιάς συμβολίζουν την ειρήνη. 




Θυρεός

Ο θυρεός της Κυπριακής Δημοκρατίας παριστάνει ένα λευκό περιστέρι που φέρει στο ράμφος του ένα κλαδί ελιάς. Το περιστέρι τίθεται εντός μιας ασπίδας στο χρώμα του χαλκού, του ορυκτού που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη μακραίωνη ιστορία της Κύπρου. Στο κάτω μέρος της ασπίδας αναγράφεται το έτος εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960. Την ασπίδα πλαισιώνουν δύο σταυρωτά κλαδιά ελιάς χρώματος πράσινου-λαδί με καρπούς, τα οποία μαζί με το λευκό περιστέρι αποτελούν σύμβολα ειρήνης.



Κυβέρνηση


Η Κύπρος είναι ανεξάρτητη, κυρίαρχη Δημοκρατία με προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Το σύνταγμα προνοεί το διαχωρισμό των τριών ανεξάρτητων πολιτειακών εξουσιών (Εκτελεστική, Νομοθετική, Δικαστική). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ταυτόχρονα Αρχηγός του Κράτους και της Κυβέρνησης.



Εκτελεστική Εξουσία


Προεδρία

Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1960, ο Πρόεδρος είναι Ελληνοκύπριος και εκλέγεται απευθείας από την ελληνοκυπριακή κοινότητα και ο Αντιπρόεδρος Τουρκοκύπριος και εκλέγεται απευθείας από την τουρκοκυπριακή κοινότητα για περίοδο πέντε χρόνων. 

Η εκτελεστική εξουσία διασφαλίζεται και ασκείται από κοινού από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας. Κύριο όργανο για την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας είναι το Υπουργικό Συμβούλιο που διορίζεται από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο (επτά και τρεις Υπουργοί αντίστοιχα). Αμφότεροι έχουν το δικαίωμα οριστικής αρνησικυρίας (βέτο) σε αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και σε νόμους ή αποφάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με θέματα εξωτερικής πολιτικής, την άμυνα και την ασφάλεια. Το 1964, ο Τουρκοκύπριος Αντιπρόεδρος και οι τρεις Τουρκοκύπριοι Υπουργοί αποχώρησαν από την Κυβέρνηση, η οποία έκτοτε λειτουργεί αναγκαστικά μόνο με Ελληνοκύπριους σε όλα τα υπουργεία, τα οποία αυξήθηκαν μετέπειτα σε έντεκα. Η θέση του Αντιπροέδρου παραμένει κενή. 


Υπουργικό Συμβούλιο

Το Υπουργικό Συμβούλιο είναι το κύριο όργανο με το οποίο ασκείται η εκτελεστική εξουσία. Κάθε Υπουργός, ως προϊστάμενος του Υπουργείου του, είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή των νόμων που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου του καθώς και για τη διοίκηση και την οργάνωση των υπηρεσιών που υπάγονται στο Υπουργείο του. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω παρίστανται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.


Νομοθετική Εξουσία


Βουλή των Αντιπροσώπων 

Η νομοθετική εξουσία ασκείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα μέλη της οποίας εκλέγονται για περίοδο πέντε χρόνων. Αρχικά, όταν συστάθηκε η Βουλή των Αντιπροσώπων οι κοινοβουλευτικές έδρες ανέρχονταν σε 50, από τις οποίες 35 ανήκαν
 σε Ελληνοκύπριους και 15 σε Τουρκοκύπριους. Η ίδια αναλογία τηρήθηκε και το 1985 όταν ο συνολικός αριθμός των εδρών αυξήθηκε σε 80, από τις οποίες 56 ανήκουν σε Ελληνοκύπριους βουλευτές και 24, οι οποίες παραμένουν από το 1964 κενές λόγω της πολιτικής κατάστασης, σε Τουρκοκύπριους. 

Οι θρησκευτικές ομάδες των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, οι οποίες ψηφίζουν ως μέρος της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, εκπροσωπούνται, επίσης, στη Βουλή με έναν επιπρόσθετο αντιπρόσωπο η καθεμιά. Οι χωρίς δικαίωμα ψήφου θρησκευτικοί αντιπρόσωποι παρίστανται στις συνεδρίες της ολομέλειας της Βουλής χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στις συζητήσεις παρά μόνο σε θέματα που αφορούν τη θρησκευτική τους ομάδα.

Η εγκαθίδρυση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται σε ειδική τελετή ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

Από το 1964 που κενώθηκε η θέση του Αντιπροέδρου, ο Πρόεδρος της Βουλής ασκεί καθήκοντα Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, σε περίπτωση προσωρινής απουσίας ή προσωρινού κωλύματος του Προέδρου της Δημοκρατίας.



Δικαστική Εξουσία


Αποτελεί ξεχωριστή εξουσία, ανεξάρτητη από τις δύο άλλες πολιτειακές εξουσίες και αυτόνομη όσον αφορά στις αρμοδιότητες, την εξουσία και τη δικαιοδοσία της.


Ανώτατο Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποτελεί την ανώτατη Δικαστική Αρχή στη Δημοκρατία και απαρτίζεται από δεκατρείς Δικαστές, ένας από τους οποίους είναι ο Πρόεδρος. Έχει δικαιοδοσία να αποφασίζει για τη συνταγματικότητα οποιουδήποτε νόμου και να επιλύει θέματα σύγκρουσης εξουσιών ή αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων οργάνων του Κράτους. Αποφαίνεται επίσης για τη συνταγματικότητα νόμων σε σχέση με τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί το δικαίωμα αναπομπής που του παρέχει το Σύνταγμα. Ως 
Εφετείο εκδικάζει όλες τις εφέσεις από αποφάσεις πρωτόδικων δικαστηρίων για αστικές και ποινικές υποθέσεις. Ως Εκλογοδικείο εκδικάζει αιτήσεις που αφορούν στην ερμηνεία και εφαρμογή των εκλογικών νόμων. Ως Ναυτοδικείο έχει πρωτόδικη και κατ’ έφεση δικαιοδοσία για την εκδίκαση υποθέσεων της αρμοδιότητάς του. 

Πρωτόδικα Δικαστήρια

Κύρια Πρωτόδικα Δικαστήρια είναι τα Επαρχιακά Δικαστήρια, τα οποία λειτουργούν σε κάθε επαρχία της Δημοκρατίας, με εξαίρεση τις κατεχόμενες περιοχές. Απαρτίζονται από Επαρχιακούς Δικαστές, Ανώτερους Επαρχιακούς Δικαστές και Προέδρους Επαρχιακών Δικαστηρίων. Άλλα Πρωτόδικα Δικαστήρια είναι τα Κακουργιοδικεία, το Στρατιωτικό Δικαστήριο, το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών, το Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων και τα Οικογενειακά Δικαστήρια. 


Δικαστές

Οι διορισμοί, μεταθέσεις, προαγωγές καθώς και η άσκηση πειθαρχικής εξουσίας επί των Δικαστών των Πρωτόδικων Δικαστηρίων αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (το οποίο αποτελείται από τα μέλη του Ανωτάτου
Δικαστηρίου), ενώ οι Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 


Ανεξάρτητοι Αξιωματούχοι και Σώματα


Υπάρχουν, επίσης, ανεξάρτητοι αξιωματούχοι και σώματα που δεν υπάγονται σε κανένα Υπουργείο, μεταξύ των οποίων: ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής, οι οποίοι προΐστανται της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αντίστοιχα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, το Γραφείο του Επίτροπου Διοικήσεως, η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, το Γραφείο Προγραμματισμού, το Γενικό Λογιστήριο, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, το Γραφείο Επιτρόπου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Κανονισμών, το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, το Εφοριακό Συμβούλιο, η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.


Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ιδρύθηκε το 1963 ως αυτόνομο ίδρυμα. Σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα διέπεται από τον περί της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμο του 2002 όπως τροποποιήθηκε το 2007. Ο Νόμος αυτός διασφαλίζει την ανεξαρτησία της τράπεζας και τη συμβατότητά της με τις σχετικές πρόνοιες της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και το Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών καθώς και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Ευρωσυστήματος, το οποίο περιλαμβάνει τις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εποπτεύει τράπεζες που έχουν ιδρυθεί στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων και των θυγατρικών ξένων τραπεζών, των υποκαταστημάτων ξένων τραπεζών, καθώς και των αντιπροσωπειών ξένων τραπεζών. Σήμερα, λειτουργούν 17 τράπεζες που έχουν ιδρυθεί στην Κύπρο, από τις οποίες οι 9 είναι θυγατρικές ξένων τραπεζών. Επιπρόσθετα, υπάρχουν 26 υποκαταστήματα και 2 γραφεία αντιπροσωπείας ξένων τραπεζών.



Τοπικές Αρχές


Οι τοπικές αρχές που λειτουργούν στην Κύπρο είναι: οι Δήμοι και οι Κοινότητες, που διέπονται από διαφορετικούς Νόμους. Οι Δήμοι αποτελούν τη μορφή της τοπικής αυτοδιοίκησης στα αστικά και τουριστικά κέντρα, ενώ οι Κοινότητες αποτελούν την τοπική δομή διακυβέρνησης στις αγροτικές περιοχές. Οι Δήμαρχοι και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων εκλέγονται απευθείας από τους κατοίκους για πενταετή θητεία.


Δήμοι και Κοινότητες

Σύμφωνα με το Νόμο, οποιαδήποτε Κοινότητα μπορεί να μετατραπεί σε Δήμο μετά από τοπικό δημοψήφισμα και έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, εφόσον έχει πληθυσμό πέραν των 5.000 κατοίκων ή έχει την οικονομική δυνατότητα να λειτουργεί ως Δήμος. Οι κύριες αρμοδιότητες των Δήμων είναι η κατασκευή, συντήρηση και φωτισμός των δρόμων καθώς και η περισυλλογή, απόθεση και επεξεργασία των σκουπιδιών και η προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος.

Οι αρμοδιότητες των Κοινοτήτων, γενικά, είναι παρόμοιες με αυτές των Δήμων, αλλά με μικρότερη αυτοτέλεια. Η Κυβέρνηση παρέχει ουσιαστική διοικητική και τεχνική στήριξη στις πλείστες Κοινότητες, μέσω των Επαρχιακών Διοικήσεων.



Διεθνείς Σχέσεις


Η εξωτερική πολιτική της Κύπρου είναι εναρμονισμένη με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ. Από το 1974 οι προσπάθειες της Κυβέρνησης επικεντρώνονται στον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και βίαιης διαίρεσης του νησιού. Η Κύπρος, παρά το ότι έχει ταυτιστεί με τη Δύση, έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς και με τον υπόλοιπο κόσμο, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και άλλων ανατολικο-ευρωπαϊκών χωρών, της Ινδίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας και άλλων ασιατικών χωρών, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, του αραβικού κόσμου καθώς και του Ισραήλ. Η Κύπρος είναι μέλος πολλών διεθνών οργανισμών, όπως:
- του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (1960) και όλων σχεδόν των εξειδικευμένων Σωμάτων και Οργάνων του,
- του Συμβουλίου της Ευρώπης (1961),
- της Κοινοπολιτείας (1961),
- του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) (1975),
- του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (1995),
- της Παγκόσμιας Τράπεζας και 
- του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.



Θέση και Έκταση


Η Κύπρος με έκταση 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρα (3.572 τετραγωνικά μίλια), έχει μέγιστο μήκος 240 χιλιόμετρα (149 μίλια) από το ανατολικότερο μέχρι το δυτικότερό της άκρο και μέγιστο πλάτος 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) από το βορειότερο μέχρι το νοτιότερό της άκρο. Η Κύπρος βρίσκεται σε στρατηγική θέση στο βορειοανατολικό άκρο της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου (33° ανατολικά, 35° βόρεια), στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας και πολύ κοντά στις μεγάλες εμπορικές αρτηρίες που ενώνουν την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, την Κεντρική Ασία και την Άπω Ανατολή.


Τοπογραφία

Η Κύπρος έχει δύο οροσειρές: την οροσειρά του Πενταδάκτυλου που εκτείνεται κατά μήκος ολόκληρης σχεδόν της βόρειας ακτής, καθώς και την οροσειρά του Τροόδους που εκτείνεται στο κεντρικό και νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού με ψηλότερη κορυφή τον Όλυμπο, 1.953 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η παράκτια γραμμή της Κύπρου στο βορρά είναι απότομη και βραχώδης ενώ στο νότο υπάρχουν αμμώδεις παραλίες. Μεταξύ των δύο οροσειρών βρίσκεται η εύφορη πεδιάδα της Μεσαορίας. 


Κλίμα

Η Κύπρος έχει μεσογειακό κλίμα με κύρια χαρακτηριστικά το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο, το βροχερό αλλά ήπιο χειμώνα από το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο και τις δύο ενδιάμεσες μεταβατικές εποχές, το φθινόπωρο και την άνοιξη τον Οκτώβριο, Απρίλιο και Μάιο. Το ποσοστό της ηλιοφάνειας είναι μεγάλο κατά τη διάρκεια του χρόνου, και ιδιαίτερα από τον Απρίλιο μέχρι το Σεπτέμβριο, με την ηλιοφάνεια να ξεπερνά κατά μέσο όρο τις έντεκα ώρες την ημέρα.

Χλωρίδα και Πανίδα 

Περίπου το 17% της ολικής έκτασης του νησιού καλύπτεται από δάση. Η φυσική βλάστηση περιλαμβάνει δάση με αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα, θάμνους και άνθη. Η κυπριακή χλωρίδα περιλαμβάνει 1.800 γηγενή είδη, υποείδη και ποικιλίες, από τα οποία τα 140 ή 7% είναι ενδημικά. Το Κυκλάμινο (Cyclamen cyprium) έχει ανακηρυχθεί σε εθνικό φυτό της Κύπρου ενώ η Λατζιά (Quercus alnifolia) έχει ανακηρυχθεί σε εθνικό δέντρο. 

Η κυπριακή πανίδα περιλαμβάνει 7 είδη θηλαστικών, 26 είδη αμφιβίων και ερπετών, 365 είδη πουλιών και μεγάλη ποικιλία εντόμων ενώ οι κυπριακές ακτές προσφέρουν καταφύγιο σε 197 είδη ψαριών και ποικιλία καβουριών, σφουγγαριών και εχινοδέρμων. 

Το μεγαλύτερο άγριο θηλαστικό, το οποίο ζει ακόμα στο νησί, είναι το κυπριακό αγρινό, ένα σπάνιο ενδημικό είδος άγριου προβάτου, το οποίο συναντούμε μόνο στην Κύπρο. 


Πληθυσμός


952.100 (Δεκέμβριος 2011)*: 
- 71,5% (681.000) Ελληνοκύπριοι
**
- 9,5% (90.100) Τουρκοκύπριοι
- 19,0% (181.000) ξένοι υπήκοοι


Πληθυσμιακή πυκνότητα: 103 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.


* Ο πληθυσμός δεν περιλαμβάνει τους περίπου 160.000 παράνομους εποίκους που διαμένουν στο κατεχόμενο από την Τουρκία τμήμα της Κύπρου.
** Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και τις 8.400 (
0,9%) Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους οι οποίοι επέλεξαν να ανήκουν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα με βάση το Σύνταγμα του 1960.

Ο πληθυσμός στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία ανέρχεται στις 862.000 



Δημογραφικά Στατιστικά Στοιχεία


Αριθμός γεννήσεων 11,3 ανά χίλιους κατοίκους (2011) 
Αριθμός θανάτων 6,5 ανά χίλιους κατοίκους (2011)
Ποσοστό αύξησης πληθυσμού στο μέσο του χρόνου 2,6% (2011) 
Προσδόκιμη διάρκεια ζωής για τον άντρα 79 (2010/11)
Προσδόκιμη διάρκεια ζωής για τη γυναίκα 82,9 (2010/11)


Πόλεις Πληθυσμός (Δεκ. 2011)


Λευκωσία (πρωτεύουσα) 245.900*
Λεμεσός 184.600 
Λάρνακα 86.400 
Πάφος 63.900 


* Στο τμήμα που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία



Πόλεις υπό τουρκική κατοχή Πληθυσμός *


Αμμόχωστος 38.960 
Μόρφου 7.466 
Κερύνεια 3.892 

* Πληθυσμός πριν από την τουρκική εισβολή το 1974
 


Γλώσσες 

Επίσημες γλώσσες είναι η Ελληνική και η Τουρκική. Η Αγγλική γλώσσα είναι ευρέως διαδεδομένη.


Θρησκεία 

Οι Ελληνοκύπριοι είναι στην πλειονότητά τους Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ανήκουν στην Αυτοκέφαλη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου. Οι Τουρκοκύπριοι είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι, ενώ οι μικρότερες θρησκευτικές ομάδες των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων ανήκουν σε άλλα χριστιανικά δόγματα. Οι Μαρωνίτες ανήκουν στη Μαρωνιτική Καθολική Εκκλησία, οι Αρμένιοι στην πλειονότητά τους στην Αρμένικη Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι Λατίνοι στη Λατινική Καθολική Εκκλησία.


Πολιτιστική Κληρονομιά

- Νεολιθικοί Οικισμοί (Χοιροκοιτία)
- Κλασικά, Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά μνημεία (Σαλαμίνα, Αρχαίο Ωδείο Πάφου, ψηφιδωτά Οικίας Διονύσου στην Κάτω Πάφο)
- Βυζαντινές και Λατινικές Εκκλησίες και Μοναστήρια (Εκκλησία Παναγίας της Ασίνου, Εκκλησία Αγίου Νικολάου της Στέγης, Μοναστήρι Παναγίας του Κύκκου)
- Φράγκικα και Ενετικά Φρούρια και Κάστρα (12ος – 16ος αιώνας) (Αβαείο Μπέλαπαϊς, Ενετικά τείχη Λευκωσίας, Κάστρο Αγίου Ιλαρίωνα)
- Τζαμιά (Τέμενος Χαλά Σουλτάν, Τέμενος Μπαϊρακτάρη).


Καταβάλλονται προσπάθειες για διαφύλαξη και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο από την Τουρκία τμήμα του νησιού.


Πολυπολιτισμικότητα

Η Κύπρος αποτελεί γεωγραφικό σταυροδρόμι και γέφυρα πολιτισμών. 

Το πέρασμα διαδοχικών κατακτητών από το έδαφός της, κατέστησε την Κύπρο χωνευτήρι πολιτισμών. Λόγω της γεωγραφικής και στρατηγικής της θέσης αποτελεί παράδειγμα και πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών. Το έδαφός της είναι διάσπαρτο από ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία διαφορετικής τεχνοτροπίας, νοοτροπίας και φιλοσοφίας.

Ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το προνόμιο αυτό συμβάλλει στην προώθηση των αρχών πάνω στις οποίες στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, δηλαδή, της ειρηνικής συνύπαρξης, της συνεργασίας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα και της αναζήτησης των συγκλίσεων.



Οικονομία


Παρά την εκκρεμότητα στο πολιτικό πρόβλημα, η οικονομία της ελεύθερης αγοράς στην ελεγχόμενη από την Κυβέρνηση περιοχή σημείωσε αξιοσημείωτη ανάκαμψη από το 1974. Η επιτυχία στην οικονομία αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στους ακόλουθους παράγοντες: στην υιοθέτηση της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, στην ορθή μακροοικονομική πολιτική των διαφόρων Κυβερνήσεων, στο δυναμισμό και ευελιξία της επιχειρηματικής κοινότητας καθώς και στο ψηλό επίπεδο κατάρτισης του εργατικού δυναμικού. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, η κυπριακή οικονομία έχει μετατραπεί από αγροτική σε οικονομία ελαφράς βιομηχανίας και υπηρεσιών. Σήμερα, η Κύπρος είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός καθώς και μια σύγχρονη οικονομία, η οποία προσφέρει δυναμικές υπηρεσίες μαζί με προηγμένες φυσικές και κοινωνικές υποδομές. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων το βιοτικό επίπεδο της Κύπρου έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως αποδεικνύεται από το ψηλό επίπεδο πραγματικής σύγκλισης με την ΕΕ.

Την 1 Ιανουαρίου 2008 η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην Ευρωζώνη, υιοθετώντας το ευρώ ως το επίσημο νόμισμά της, το οποίο αντικατέστησε την κυπριακή λίρα. Έκτοτε, τα χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ αποτελούν το επίσημο νόμισμα της χώρας.

Ωστόσο, η πρόσφατη διεθνής οικονομική κρίση, η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη, δεν άφησε ανεπηρέαστη την Κύπρο επιφέροντας μεγάλες διαρθρωτικές ανισορροπίες και στην κυπριακή οικονομία. Δεδομένης της επιβράδυνσης της οικονομίας, η Κυβέρνηση υιοθέτησε αριθμό οικονομικών μέτρων για τη στήριξή της, σύμφωνα πάντοτε με την ευρύτερη ευρωπαϊκή προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη.

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης κατά τα πέντε τελευταία χρόνια (2006-2010) ήταν 2,67%, το μέσο ποσοστό πληθωρισμού 2,5% και το μέσο ποσοστό ανεργίας κατά την περίοδο αυτή ήταν 4,9%. 


Τομέας
 Συνεισφορά στην ΑΠΑ* (2010)
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Πρωτογενής (κυρίως γεωργία) 2,0%
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Δευτερογενής (κυρίως βιομηχανία
και οικοδομές) 17,0%
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Τριτογενής (υπηρεσίες) 81,0%
----------------------------------------------------------------------------------------------------
*Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία.


Άλλα Οικονομικά Στοιχεία 2010

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Κατά κεφαλήν εισόδημα €20.400 (εκτίμηση)
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Πληθωρισμός 2,6%
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ρυθμός Ανάπτυξης 1,6% (τρίτο τρίμηνο)
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ανεργία 7,0%
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Οικονομικά Ενεργός Πληθυσμός 409.584 (τρίτο τρίμηνο)
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Επικερδώς Απασχολούμενος Πληθυσμός 387.909 (τρίτο τρίμηνο)


Διεθνές Εμπόριο και Ναυτιλία

Η στρατηγική θέση της Κύπρου, το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, το εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, το θαυμάσιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών καθώς και το σύγχρονο τραπεζικό και νομικό σύστημά της, έχουν καταστήσει τη χώρα ιδανική εμπορική γέφυρα που συνδέει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Μέση Ανατολή. 

Το ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου και οι διευκολύνσεις που παρέχει συγκρίνονται ευνοϊκά με εκείνες των καλύτερων εμπορικών κέντρων στον κόσμο. Το νησί θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα διεθνή επιχειρηματικά κέντρα ανάμεσα σε άλλες 50 χώρες οι οποίες παρέχουν παρόμοιες διευκολύνσεις.

Οι ξένοι επενδυτές μπορούν να εγγράψουν εταιρεία απευθείας στον Έφορο Εταιρειών και να εξασφαλίσουν όλες τις απαραίτητες άδειες, όπου χρειάζεται, από τις αρμόδιες Αρχές. Επιπρόσθετα, από τον Ιανουάριο του 2006 οι αιτήσεις ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων για τη διεξαγωγή τραπεζικών εργασιών στην Κύπρο εξετάζονται κάτω από ένα νέο πλαίσιο το οποίο δεν διαχωρίζει τις δραστηριότητες αυτές σε «εγχώριες» και «διεθνείς» ή «υπεράκτιες». Η Κύπρος έχει καταστεί, επίσης, σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο και διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους παγκοσμίως.


Υπηρεσίες

Ο τριτογενής τομέας (υπηρεσίες) είναι ο πιο ραγδαία αναπτυσσόμενος και η συνεισφορά του σήμερα στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) ανέρχεται στο 81%, ενώ απασχολεί περίπου το 73% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Ο τομέας των υπηρεσιών προσφέρει στους επιχειρηματίες ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, οι οποίες περιλαμβάνουν λογιστικές, τραπεζικές και νομικές υπηρεσίες, τεχνολογία πληροφοριών, συμβουλευτικές υπηρεσίες για επιχειρήσεις, σχεδιασμό, μηχανική, ναυτιλία και μάρκετινγκ, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα ανταγωνιστικά χρεωστικά τέλη και τον επαγγελματισμό των κυπριακών φορέων παροχής υπηρεσιών, ευθύνονται για το μετασχηματισμό του νησιού σε ένα ιδιαίτερα έγκριτο και αξιόπιστο επιχειρησιακό κέντρο. 


Βιομηχανία

Για το 2010 η συνεισφορά της βιομηχανίας στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία ήταν 17% ενώ παρείχε απασχόληση στο 9,7% του εργατικού δυναμικού. Οι σημαντικότεροι κλάδοι του τομέα της βιομηχανίας είναι αυτοί των τροφίμων και ποτών, των καπνών, της υφαντουργίας, της ένδυσης και υπόδησης, των δερμάτινων προϊόντων καθώς και των μεταλλικών, χημικών και πλαστικών προϊόντων.


Βιομηχανική Ανάπτυξη

Η βιομηχανική ανάπτυξη είναι μεταξύ των πρωταρχικών στόχων της Κυβέρνησης, αφού αποτελεί μία βασική συνιστώσα της ευρύτερης οικονομικής πολιτικής. Η προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ παρέχει στις κυπριακές επιχειρήσεις την ευκαιρία να συμμετέχουν στα διάφορα κοινοτικά προγράμματα για θέματα βιομηχανικής τεχνολογίας, ανάπτυξης προϊόντων, εμπορίας και επαγγελματικής κατάρτισης, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης.

Η Υπηρεσία Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΥΒΑ) του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αποσκοπεί στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης του βιομηχανικού τομέα και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του υπό τις συνθήκες της ελεύθερης αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό η ΥΒΑ έχει εισάξει αριθμό επενδυτικών κινήτρων.


Εισαγωγές/Αφίξεις

Οι εισαγωγές/αφίξεις αγαθών χωρίζονται σε κατηγορίες βάσει της οικονομικής τους χρήσης σε καταναλωτικά αγαθά, ενδιάμεσες εισροές, καύσιμα και λιπαντικά, μεταφορικό εξοπλισμό και κεφαλαιουχικά αγαθά. Το 2010 (Ιανουάριος-Οκτώβριος), η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ27) παρέμεινε η κύρια πηγή προμήθειας αγαθών στην κυπριακή αγορά, με μερίδιο 69,3% των συνολικών εισαγωγών. Κύριοι προμηθευτές από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η Ελλάδα (18,9%), η Γερμανία (9,1%), η Ιταλία (8,9%), το Ηνωμένο Βασίλειο (8,7%) και η Γαλλία (3,8%). Οι εισαγωγές από το Ισραήλ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία ανέρχονταν στο 8,3%, 5,7%, 1,1% και 0,3% αντίστοιχα.


Εξαγωγές/Αποστολές

Σημαντικότερες εγχώριες εξαγωγές αποτελούν τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα τσιμέντα, τα τυριά συμπεριλαμβανομένου του χαλουμιού, τα προϊόντα χάρτου, οι πατάτες, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών και προϊόντα αλουμινίου. Το 2010 (Ιανουάριος-Οκτώβριος), οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ27) αποτελούσαν τις κυριότερες εξαγωγικές αγορές της Κύπρου. Συγκεκριμένα, ανήλθαν στο 50,1% των συνολικών εγχώριων εξαγωγών, με κυριότερες αγορές την Ελλάδα (19,5%), την Γερμανία (9,5%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (7,3%). Επιπρόσθετα, το 15% των συνολικών εξαγωγών απορροφήθηκαν από τις χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής και το 7,1% από άλλες Ασιατικές χώρες.


Διαμετακομιστικό Εμπόριο

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Κύπρος έχει αναπτυχθεί σε σημαντικό κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου με τον μεγαλύτερο όγκο των επανεξαγωγών να προορίζεται πρωτίστως για τις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ευρώπης.


Γεωργία και Αλιεία

Η συνεισφορά της γεωργίας και αλιείας στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία κατά το 2010 αντιπροσώπευε ποσοστό 2%, απασχολώντας 7,3% στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Οι κυριότερες καλλιέργειες είναι οι πατάτες, τα λαχανικά, τα σιτηρά, τα εσπεριδοειδή, τα σταφύλια και οι ελιές. Στον τομέα της κτηνοτροφίας εκτρέφονται κυρίως βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίροι και πουλερικά. Η παραγωγή ψαριού προέρχεται κυρίως από την παράκτια αλιεία, την αλιεία τρατών και την ιχθυοκαλλιέργεια.


Περιβαλλοντική Πολιτική

Μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος έχει πλήρως αναθεωρηθεί. Προτεραιότητα έχει δοθεί στη δημιουργία και επέκταση της περιβαλλοντικής υποδομής για τη διαχείριση των φυσικών πόρων και των αποβλήτων, στην προστασία, τη διατήρηση και τη διαχείριση των παράκτιων περιοχών, στην προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυστηρά κριτήρια έχουν τεθεί και για τη χρήση ουσιών που καταστρέφουν τη ζώνη του όζοντος και έχει εφαρμοστεί ο Κανονισμός για τον έλεγχο και την πρόληψη της ρύπανσης των υδάτων και του εδάφους από βιομηχανικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες.


Φυσικοί Πόροι

Στους φυσικούς πόρους του νησιού συγκαταλέγονται ο χαλκός, ο γύψος, η ξυλεία, τα μάρμαρα και ο μπεντονίτης, εντούτοις τα αποθέματά τους δεν είναι σε σημαντικές ποσότητες. Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που η Κύπρος αντιμετωπίζει διαχρονικά είναι η έλλειψη του νερού. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, έχουν κατασκευαστεί υδατοφράκτες και μονάδες αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού.



Υγεία και Κοινωνική Ευημερία


Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται από τα κυβερνητικά νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, στους δημόσιους υπαλλήλους και στους εκτοπισμένους. Σημαντικότατη είναι, επίσης, η συμβολή του ιδιωτικού τομέα υγείας που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών όλων των ειδικοτήτων. Λειτουργούν περισσότερες από 87 ιδιωτικές κλινικές με πέραν των 1.500 κλινών. Το 2008, για κάθε 358 άτομα αντιστοιχούσε ένας γιατρός.

Ένα Γενικό Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων καλύπτει κάθε εργαζόμενο, άντρα ή γυναίκα και τους εξαρτώμενούς τους. Οι παροχές του Σχεδίου καλύπτουν, μεταξύ άλλων, την ανεργία, την ασθένεια, τη μητρότητα, την αναπηρία, τη χηρεία, τα εργατικά ατυχήματα, τα γηρατειά και το θάνατο.

Παρέχεται, επίσης, από την Κυβέρνηση ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας, οι οποίες περιλαμβάνουν κέντρα παροχής ολοήμερης φροντίδας σε παιδιά, γηροκομεία, διευκολύνσεις προς τους ανάπηρους, τους ηλικιωμένους, δωρεάν στέγαση σε εκτοπισμένους, επίδομα ενοικίου και οικονομική ενίσχυση σε κοινοτικές οργανώσεις.



Παιδεία


Εκπαίδευση παρέχεται μέσω της προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης, της μέσης γενικής και της μέσης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, των ειδικών σχολείων, της ανώτερης και ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των ιδιωτικών ιδρυμάτων και κέντρων. Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Η στοιχειώδης και μέση εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν από τα δημόσια εκπαιδευτήρια. Στην Κύπρο λειτουργούν τρία κρατικά πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λεμεσό καθώς επίσης 4 ιδιωτικά πανεπιστήμια και 22 κολλέγια και ακαδημαϊκά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Η Κύπρος κατατάσσεται πολύ ψηλά όσον αφορά στα ποσοστά αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, περίπου το 80% των αποφοίτων της μέσης εκπαίδευσης συνέχισε τις σπουδές του κατά το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010. Πάνω από τους μισούς φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό, κυρίως στην Ελλάδα (51,2%), το Ηνωμένο Βασίλειο (39,8%) και τις ΗΠΑ (1,8%).

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, το 53% των φοιτητών που σπούδαζαν στο εξωτερικό και το 59,1% των φοιτητών που σπούδαζαν σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο ήταν γυναίκες.



Πολιτιστική Ζωή


Μεγάλη σημασία δίδεται στην προώθηση του πολιτισμού με ιδιαίτερη
 έμφαση στη λογοτεχνία, τη μουσική, το χορό (σύγχρονο και κλασικό), τις εικαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο και το θέατρο. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, διοργανώνεται κάθε χρόνο το Διεθνές Φεστιβάλ «Τα Κύπρια», που περιλαμβάνει παραστάσεις όπερας, θεάτρου, μουσικής, χορού καθώς επίσης και εκδηλώσεις που αφορούν τον κινηματογράφο και τα εικαστικά, με καλλιτέχνες και συγκροτήματα διεθνούς κύρους από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Στην Κύπρο λειτουργεί αριθμός μουσείων, το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία. Τα μουσεία στεγάζουν πολυτιμότατες συλλογές κυπριακών αρχαιοτήτων και θησαυρών τέχνης, συλλογές βυζαντινών εικόνων, γλυπτά, κοσμήματα, καθώς και αντικείμενα λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας. 

Η Κρατική Πινακοθήκη, εξάλλου, φιλοξενεί σε μόνιμη βάση την κρατική συλλογή της σύγχρονης κυπριακής τέχνης, και κατά περιόδους σημαντικές εκθέσεις από το εξωτερικό καθώς και αναδρομικές εκθέσεις Κύπριων πρωτοπόρων στις εικαστικές τέχνες. 

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
 οργανώνουν εκθέσεις σύγχρονων Κυπρίων καλλιτεχνών τόσο στην Κύπρο και το εξωτερικό καθώς και εκθέσεις στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών με άλλες χώρες ή σε συνεργασία με ξένα μουσεία και ιδρύματα τέχνης. Οργανώνουν, επίσης, ή υποστηρίζουν τη συμμετοχή Κυπρίων καλλιτεχνών σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις.


Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης


Σήμερα η Κύπρος καρπούται τα αγαθά της πλήρους ελευθερίας έκφρασης και ελευθεροτυπίας.
 Η ελευθερία της έκφρασης και ο πλουραλισμός στα ΜΜΕ διασφαλίζονται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους σχετικούς περί Τύπου και Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών Νόμους.

Σήμερα στην Κύπρο:
- κυκλοφορούν επτά ημερήσιες εφημερίδες στην ελληνική καθώς και μεγάλος αριθμός εβδομαδιαίων εφημερίδων και περιοδικών
- λειτουργούν επτά τηλεοπτικοί σταθμοί παγκύπριας εμβέλειας και οκτώ τοπικοί
- λειτουργούν δέκα ραδιοφωνικοί σταθμοί παγκύπριας εμβέλειας και 41 τοπικοί 
- λειτουργεί ένα πρακτορείο ειδήσεων, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Επιπλέον, υπάρχει αριθμός ιδιωτικών συνδρομητικών καναλιών και δικτύων δορυφορικής τηλεόρασης. Η Κύπρος χρησιμοποιείται, επίσης, από διάφορα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως περιφερειακό κέντρο για την κάλυψη γεγονότων και ειδήσεων που αφορούν τόσο την Κύπρο όσο και τις γύρω χώρες της Μέσης Ανατολής. 



/Πηγή: 
Η Κύπρος με μια ματιά, Έκδοση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, 2011/ 

Hide details for Έγγραφα:Έγγραφα:


(1) Η Κύπρος με μια ματιά(1) Η Κύπρος με μια ματιά
(2) The Republic of Cyprus, An Overview(2) The Republic of Cyprus, An Overview





Αρχή Σελίδας

Καλύτερη απεικόνιση με ανάλυση οθόνης 1024 x 768

© 2007 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών,
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βαρσοβία
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας