Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βαρσοβία


Κύπρος και ΕΕ

Κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την 1η Μαΐου 2004, η Κυπριακή Δημοκρατία καθίσταται επίσημα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί φυσιολογική επιλογή για την Κύπρο, την οποία υπαγορεύουν η κουλτούρα, ο πολιτισμός, η ιστορία και ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός καθώς και η προσήλωσή της στα ιδεώδη της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Η εφαρμογή των Νόμων και Κανονισμών της ΕΕ (κοινοτικό κεκτημένο) στην περιοχή που βρίσκεται κάτω από τη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας, έχει ανασταλεί μέχρι την εξεύρεση λύσης που θα τερματίζει τη βίαιη διαίρεση του νησιού. Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση της Κύπρου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει προωθήσει μέτρα για διευκόλυνση και αύξηση των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι, επίσης, θύματα της στρατιωτικής επιδρομής της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου.


Ενώ η Κύπρος έχει να κερδίσει πολλά από την ένταξή της στην ΕΕ, την ίδια στιγμή έχει και η ίδια πολλά να προσφέρει ως κράτος μέλος. Η γεωστρατηγική της θέση στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και της Ασίας, καθιστά την Κύπρο ένα σημαντικό διεθνές επιχειρηματικό κέντρο καθώς και ένα διεθνές κέντρο επικοινωνιών και συγκοινωνιών.


Με τις σύγχρονες υποδομές της, το αξιόπιστο νομικό της σύστημα, τα φορολογικά κίνητρα, το χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και το άρτια εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό της, η Κύπρος αποτελεί δημοφιλές περιφερειακό κέντρο δραστηριοτήτων για ευρωπαϊκές και άλλες πολυεθνικές εταιρείες.


Από την ένταξή της στην ΕΕ, η Κύπρος έχει υιοθετήσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν αλλάξει το οικονομικό της τοπίο. Το εμπόριο και τα επιτόκια έχουν απελευθερωθεί και έχουν αρθεί οι έλεγχοι στις τιμές και οι περιορισμοί στις επενδύσεις. Έχουν εισαχθεί ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις για τη δημιουργία και λειτουργία μεγάλων έργων υποδομής και έχουν εξαλειφθεί τα μονοπώλια.


Το νέο πολιτικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί από την ένταξη στην ΕΕ αναμένεται, επίσης, να επιδράσει θετικά στις προσπάθειες για συνολική λύση στο Κυπριακό που θα τερματίζει τη διαίρεση της Κύπρου και θα επανενώνει το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της.


Η Κύπρος αναλαμβάνει την άσκηση της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο 2012 ως μέρος της «Τριπλής Προεδρίας» ή Τρίο, για περίοδο δεκαοκτώ μηνών. Οι χώρες που αποτελούν το Τρίο της Προεδρίας την περίοδο από 1η Ιουλίου 2011 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 είναι, κατά σειρά, η Πολωνία, η Δανία και η Κύπρος.


/Πηγή: Η Κύπρος με μια ματιά, Έκδοση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, 2011/


Για περισσότερες πληροφορίες για τις σχέσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση πατήστε εδώ.Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να εκτυπώσετε το έγγραφο.
Εκτύπωση