Κυπριακή Δημοκρατία
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βιέννη

Ανακοινώσεις


Oμιλία Πρέσβεως Ράφτη στο Μνημόσυνο των Ηρώων της ΕΟΚΑ, 03-04-2022

04/04/2022




Παρατίθεται το κείμενο της ομιλίας της Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βιέννης, Έλενας Ράφτη, κατά την εκδήλωση του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου Βιέννης στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Βιέννης:


Αιδεσιμολογιώτατε π. Ιωάννη,

Αξιότιμη εκπρόσωπε της Πρεσβείας της Ελλάδος,

Αξιότιμε Πρόεδρε του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου,

Tιμούμε σήμερα, με αισθήματα συγκίνησης και περηφάνειας, την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν και έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Κύπρου.


Η 1η Απριλίου 1955 σηματοδότησε την έναρξη του αγώνα των Κυπρίων για την αποτίναξη του αγγλικού αποικιοκρατικού ζυγού και για αυτοδιάθεση. Ο αγώνας αγκαλιάστηκε από τον ελληνισμό της Κύπρου και ιδιαίτερα από τους νέους που πρωτοστάτησαν και πρωταγωνίστησαν στον αγώνα. Οι νεαροί αγωνιστές της ΕΟΚΑ τόλμησαν να αντιταχθούν σε μία αυτοκρατορία και οι ένδοξες αυτές σελίδες της κυπριακής ιστορίας γράφτηκαν με το αίμα των νέων της Κύπρου. Πρωτομάρτυρας του αγώνα ο Μόδεστος Παντελή που έχασε τη ζωή του την 1η Απριλίου σε ηλικία 22 ετών. Τον Μάιο του 1055, οι Βρετανοί οδήγησαν στην αγχόνη τον Μιχαλάκη Καραολή και τον Ανδρέα Δημητρίου και τον Μάρτιο του 1957 απαγχόνισαν, στα 19 του μόλις χρόνια, τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Οι 9 απαγχονισθέντες αγωνιστές και άλλοι 4 πεσόντες τάφηκαν στην εσωτερική αυλή των φυλακών στη Λευκωσία, για να αποφευχθούν οι λαϊκές αντιδράσεις. Ο χώρος ταφής τους όμως, τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπως ονομάστηκαν από το έργο του γνωστού Κύπριου ζωγράφου, Γεωργίου Γεωργίου, έγινε τόπος προσκυνήματος και τιμής στον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους. Ο τοίχος που περιτριγυρίζει ακόμη, όπως και τότε, την εσωτερική αυλή των φυλακών φέρει την επιγραφή, "του Αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν μετριέται".



Αν και στόχος της ένωσης με την Ελλάδα δεν επετεύχθη, ο αγώνας της ΕΟΚΑ άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Κύπρου και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου σηματοδότησε τη λήξη του απελευθερωτικού αγώνα και οδήγησε στην εγκαθίδρυση στις 16 Αυγούστου 1960 της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Ο εορτασμός της επετείου της 1ης Απριλίου συνιστά όχι μόνο ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία αλλά αποτελεί για μας ευκαιρία υπόμνησης του δικού μας χρέους. Σε αυτή την επέτειο μνήμης στρεφόμαστε στο δικό μας καθήκον και ευθύνη προς τη χώρα μας που συνεχίζει να βιώνει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής.


Ο πόλεμος, ο οποίος μαίνεται στην Ουκρανία, συνέπεια της αυθαιρεσίας ενός ισχυρότερου στρατιωτικά εισβολέα, ξυπνά επώδυνες μνήμες στους Κυπρίους από την τουρκική εισβολή του 1974 και τον πόνο που προκάλεσαν ο ξεριζωμός, οι διωγμοί και οι απώλειες χιλιάδων ζωών. Με αληθινή κατανόηση, η Κύπρος εκφράζει τη συμπαράστασή και την αλληλεγγύη της προς τον ουκρανικό λαό ευχόμενη οι επιπτώσεις αυτού του άδικου πολέμου να μη διαρκέσουν γι'αυτόν όσο διήρκεσε για εμάς η κατοχή μεγάλου μέρους της πατρίδας μας από τα τουρκικά στρατεύματα.


Η Κυπριακή Δημοκρατία εξελίχθηκε σε σύγχρονο, ευνομούμενο και ανεπτυγμένο κράτος, ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άρρηκτες, αδελφικές σχέσεις με την Ελλάδα. Παρά τα εμπόδια, τα οποία ορθώνει η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, η Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της απαλλαγής από την κατοχή. Επιδίωξή μας μία λύση που θα επανενώνει τη χώρα μας, ένα κυρίαρχο κράτος απαλλαγμένο από την κατοχή και από επεμβατικά δικαιώματα, μία λύση που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές που θα διασφαλίζει ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία για όλους.


Στόχος και όραμά μας είναι η επανένωση της Κύπρου για την αρμονική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων και του συνόλου των Κυπρίων πολιτών, μέσα σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό ομοσπονδιακό κράτος, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.


Αγαπητές φίλες και φίλοι,


Εσείς οι απόδημοι Κύπριοι, τιμάτε την Κύπρο εδώ στην Αυστρία με το ήθος, την προκοπή και τις επιτυχίες σας, ως άξιοι εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Στο σημείο αυτό δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω την Αυστρία, φίλη χώρα και εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την άψογη φιλοξενία και τις ευκαιρίες που παρέχει στους Έλληνες και Κυπρίους της διασποράς.


Επιτρέψτε μου, πάτερ Ιωάννη, να εκφράσω επίσης τις θερμές ευχαριστίες και βαθιά εκτίμηση για το έργο που επιτελεί η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας προς όφελος των εδώ Κυπρίων και ολόκληρου του ελληνικού στοιχείου.


Φίλες και φίλοι,


σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.


Αιώνια ας είναι η μνήμη των αγωνιστών.




Πλατφόρμα Καταγραφής Κυπρίων της Διασποράς

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Cyprus on Film

Peri Kuprou

Higher Education

Ιnternational Gender Champions

Cyprus Weather

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

CTO

KYPE