Κυπριακή Δημοκρατία
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βιέννη

Ανακοινώσεις


Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Κροατίας κ. Gordan Grlić Radman

11/03/2021
Με χαρά καλωσορίζω στην Κύπρο τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας, τον καλό μου φίλο και συνάδελφο Gordan.


Η επίσκεψή σου αγαπητέ Gordan ήταν πολυαναμενόμενη. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που οι συζητήσεις μας ήταν παραγωγικές και είχαν ως γνώμονα την επίτευξη αποτελεσμάτων, και θα αποτελέσουν τη βάση στην οποία θα χτίσουμε, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η κοινή μας δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και Κροατίας.


Με τον Gordan είχαμε την ευκαιρία να ανασκοπήσουμε την εξέλιξη ορισμένων ζητημάτων που εντάσσονται στο πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων. Διαβλέπουμε μεγάλες δυνατότητες σύσφιξης των παραδοσιακά εξαιρετικών δεσμών που συνδέουν τις χώρες μας και πιστεύουμε ακράδαντα ότι έφτασε η ώρα να τους δώσουμε νέα ώθηση για μια ακόμη πιο ουσιαστική σχέση.


Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η υπογραφή σήμερα του Μνημονίου Συναντίληψης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών μας, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για την προώθηση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μας και για την καλύτερη αλληλοκατανόηση των θέσεων μας μέσω τακτικών διαβουλεύσεων.
Συμφωνούμε αμφότεροι ότι είναι σημαντικό να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία πρόσθετων ευκαιριών προς όφελος των χωρών και των λαών μας. Στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας, για παράδειγμα, υπάρχει ενδιαφέρον για διερεύνηση της συνεργασίας μεταξύ των αντίστοιχων Αρχών, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων, αξιοποιώντας πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα προγράμματα της ΕΕ. Ταυτόχρονα, προσβλέπουμε στην υπογραφή της διμερούς Συμφωνίας για την Ανταλλαγή και την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα μεταξύ των αντίστοιχων Αρχών Εθνικής Ασφάλειας.


Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις σχετικά με μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα που βρίσκονται ψηλά στην Ευρωπαϊκή μας ατζέντα, όπως ο σημαντικός αντίκτυπος της μετανάστευσης στις χώρες μας αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, το μέλλον της Ευρώπης, τα Δυτικά Βαλκάνια, και φυσικά οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ενόψει των συνόδων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.


Αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Gordan μοιράστηκε την πολύτιμη εκ των έσω γνώση της κατάστασης που έχει, καθώς η Κροατία είναι μια χώρα της περιοχής με ιδιαίτερη κατανόηση της σημασίας της περιοχής και των δυνατοτήτων της για εξέλιξη. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισα από την πλευρά μου τη σημασία που αποδίδουμε στη διαφύλαξη της αξιοπιστίας της ΕΕ όσον αφορά την Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, η οποία, όπως ισχύει και για όλες τις υποψήφιες και εν δυνάμει υποψήφιες χώρες, βασίζεται σε αυστηρές και δίκαιες προϋποθέσεις.


Αφιερώσαμε μεγάλο μέρος των συζητήσεών σε μια κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουν η Κύπρος και η Κροατία ως χώρες πρώτης γραμμής, αυτή των γεωμετρικά αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών που παρατηρούμε σε όλη τη Μεσόγειο. Η Κύπρος, μαζί με ορισμένα άλλα Κράτη της πρώτης γραμμής, έχει επηρεαστεί δυσανάλογα από αυτές τις ροές, και λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις επικρατούσες συνθήκες στην Κύπρο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε επιτείνονται και πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως σε επίπεδο ΕΕ. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε έντονα και συζητήσαμε εκτενώς τρόπους ενίσχυσης του συντονισμού των προσπαθειών για αντιμετώπιση της κατάστασης με πιο αποτελεσματικό τρόπο σε επίπεδο ΕΕ.

Είχα επίση την ευκαιρία να εκφράσω στον Gordan την εκτίμησή μας για τη σταθερή θέση της Κροατίας και την πολύτιμη υποστήριξη σχετικά με το Κυπριακό.


Επανέλαβα τη σταθερή δέσμευση της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια ολοκληρωμένη διευθέτηση που θα επανενώσει την Κύπρο σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αναμένουμε ότι η επικείμενη συνάντηση στα τέλη Απριλίου θα ανοίξει τον δρόμο για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, προσανατολισμένων στην επίτευξη αποτελεσμάτων. Συμφωνούμε για τον κρίσιμο ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Τουρκία και το πόσο σημαντικό είναι η Τουρκία  να αποδείξει έμπρακτα τη δέσμευσή της, συμβάλλοντας έμπρακτα στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.


Η Κύπρος είναι Κράτος Μέλος της ΕΕ και θα παραμείνει μετά την επανένωση και ως εκ τούτου είναι ζωτικής σημασίας η λύση να είναι πλήρως σύμφωνη με το δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ. Όπως σημείωσε ο Josep Borrell τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, και όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα 27 Κράτη Μέλη έχουν επαναλάβει με διάφορες ευκαιρίες, η συμμετοχή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις είναι ύψιστης σημασίας. Η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι ένα λειτουργικό Κράτος, ένα βιώσιμο Κράτος Μέλος της ΕΕ, ένας σταθερός και αξιόπιστος δρώντας στην περιοχή της. Ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος που δεν συνδέεται με αναχρονιστικά συστήματα και δομές που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα.

Και οι δύο συμφωνούμε ότι καθώς προσπαθούμε για μια ουσιαστική διαδικασία, είναι σημαντικό να εμπεδώσουν όλα τα μέρη την ανάγκη να αποφεύγουμε προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο εκτροχιασμού την προσπάθεια. Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί για   βήματα που θα έχουν διάρκεια και να δείξει σταθερά καλή πίστη. Από την άποψη αυτή, είναι απαραίτητο να υπάρξει μια σταθερή και διαρκής αποκλιμάκωση από την Τουρκία. Πρόκειται για ένα επιπλέον επίπεδο προϋποθέσεων τις οποίες έχει συμφωνήσει η ΕΕ όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λύση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, προς το συμφέρον της Τουρκίας, της ΕΕ και της περιοχής, και σίγουρα θα είναι καταλυτική για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ανυπομονούμε να δούμε τη δεδηλωμένη προσήλωση της Τουρκίας στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας να υλοποιείται με συγκεκριμένους τρόπους.


Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να πω ότι σημειώνουμε το ενδιαφέρον της Κροατίας να συμμετάσχει στο πλαίσιο MED7. Προσβλέπουμε σε συζήτηση του θέματος με τους εταίρους μας στο MED7, όπου το ενδιαφέρον της Κροατίας θα αξιολογηθεί βάσει των δικών της χαρακτηριστικών. Από την πλευρά μας, βλέπουμε την προστιθέμενη αξία της συμμετοχής της Κροατίας.


Αγαπητέ Gordan,

Πριν πάρετε τον λόγο, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά θερμά που αφιερώσατε χρόνο να επισκεφθείτε την Κύπρο σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές και ανυπομονώ να συνεχίσω τις συζητήσεις μας κατά το γεύμα.
Σύστημα εγγραφής Κυπρίων που βρίσκονται στο εξωτερικό -

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Cyprus on Film

Peri Kuprou

Higher Education

Ιnternational Gender Champions

Cyprus Weather

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

CTO

KYPE