Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μαδρίτη

Β. Ενόσω βρίσκεστε στο εξωτερικό



Ενόσω βρίσκεστε στο εξωτερικό

Ο κατάλογος που ακολουθεί είναι ενδεικτικός για το τι θα πρέπει να προσέξετε όταν βρίσκεστε στη χώρα προορισμού σας.

1. Κρατείστε επαφή

Σημειώστε τις λεπτομέρειες επικοινωνίας (π.χ. διεύθυνση, αριθμούς τηλεφώνου και ώρες λειτουργίας) της Κυπριακής Αποστολής στη χώρα που επισκέπτεστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μπορείτε να αφήσετε επίσης λεπτομέρειες των ταξιδιωτικών σας σχεδίων με τους ανθρώπους της Αποστολής, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει επικοινωνία μαζί σας, ιδιαίτερα αν επισκέπτεστε απομακρυσμένη περιοχή της συγκεκριμένης χώρας ή βρίσκετε σε χώρα που αντιμετωπίζει κρίση (π.χ. κοινωνική αναταραχή, πολιτική αστάθεια, φυσική καταστροφή τρομοκρατική επίθεση, κλπ.).

Σε χώρες οπού η Κύπρος δεν έχει Διπλωματική ή Προξενική εκπροσώπηση, μπορείτε να ζητήσετε Ευρωπαϊκή προξενική συνδρομή και να υποβάλετε αίτημα για βοήθεια από Πρεσβεία ή Προξενείο (όχι από Επίτιμο Προξενείο) άλλου κράτους μέλους της ΕΕ. Για να επωφεληθείτε από τέτοια βοήθεια, πρέπει να είσαστε υπήκοος κράτους μέλους της ΕΕ, να βρίσκεστε σε δυσχερή θέση (distress) στο εξωτερικό, σε χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ και όπου δεν πρέπει να υπάρχει προσιτή Κυπριακή Πρεσβεία ή Προξενείο. Η προξενική συνδρομή που παρέχεται περιορίζεται σε γνήσιες επείγουσες καταστάσεις, θάνατο, δυστυχήματα που αφορούν σοβαρό τραυματισμό ή σοβαρή ασθένεια, σύλληψη ή κράτηση, επαναπατρισμό για ιατρικούς λόγους ή έκδοση προσωρινού ταξιδιωτικού έγγραφου (αν το διαβατήριό σας έχει απωλεσθεί ή κλαπεί).

Στη περίπτωση φυσικής καταστροφής ή τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα που επισκέπτεστε, συμβουλεύεστε όπως επικοινωνήσετε με την οικογένειά σας στην πατρίδα και να τους πληροφορήσετε ότι είσαστε ασφαλείς. Ακόμη και αν γνωρίζουν ότι είσαστε μακριά από το επίκεντρο του περιστατικού, θα ανησυχούν για την ασφάλειά σας και μια διαβεβαίωση ότι δεν βρίσκεστε σε κίνδυνο αποτελεί πάντοτε ένα καλό πρόσχημα να διασκεδάσετε οποιεσδήποτε ανησυχίες των συγγενών και φίλων σας.

2. Ασφάλεια και Προστασία

Ακόμη και αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη Ταξιδιωτική Οδηγία για τη χώρα προς την οποία ταξιδεύετε, συμβουλεύεστε όπως είστε συνέχεια προσεκτικοί και σε εγρήγορση και να λαμβάνετε προσεκτικά υπόψη τις συμβουλές από τις αρχές ασφάλειας.

Σας συστήνουμε όπως δίνετε επίσης ιδιαίτερη προσοχή στην προσωπική ασφάλεια, για παράδειγμα:

· Αποφεύγετε σκοτεινά ή απομακρυσμένα μέρη
· Ενόσω οδηγείτε, κρατάτε κλειδωμένες τις πόρτες του αυτοκινήτου και μη σταματάτε για άτομα που κάνουν ωτοστόπ
· Μεταφέρετε μόνο ελάχιστη ποσότητα μετρητών
· Αποφεύγετε τις μεγάλες συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα τις πολιτικές διαδηλώσεις
· Να ενημερώνεστε για τις τοπικές πολιτικές ή άλλες εξελίξεις που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλειά σας.

3. Τοπικοί Νόμοι και Κανονισμοί

Υπακούετε στους τοπικούς νόμους και κανονισμούς. Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι οι νόμοι διαφέρουν μεταξύ των χωρών όπως διαφέρουν και οι ποινές για την παραβίασή τους.

Ο καθένας είναι προσωπικά υπεύθυνος για τη συμπεριφορά του αναφορικά με τον νόμο και γενικά μερικοί νόμοι υπάρχουν μόνο σε συγκεκριμένες χώρες.

Μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγονται:

· Μη υπερβείτε την περίοδο της επιτρεπόμενης παραμονής σας. Αν θέλετε να παραμείνετε περισσότερο, να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες αρχές της χώρας και να ζητήσετε παράταση της παραμονής σας (αν γίνεται).

· Μη επιζητήσετε οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης διότι αν βρεθείτε να εργάζεστε μπορεί να φυλακιστείτε και / ή να απελαθείτε, ως επίσης και να τοποθετηθείτε στον κατάλογο απαγόρευσης εισόδου της χώρας,

· Η χρήση κυαλιών, φωτογραφικών μηχανών και βιντεοκάμερων μπορεί να παρεξηγηθεί ιδιαίτερα κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

4. Έθιμα και κουλτούρα

Να δείχνετε ευαισθησία για την τοπική κουλτούρα και τα έθιμα. Μη συμπεριφέρεστε με τρόπο που μπορεί να θίξει τους ντόπιους και τα έθιμα και την κουλτούρα της χώρας που επισκέπτεσθε, ιδιαίτερα σε δημόσιους χώρους. Να σέβεστε τον τοπικό κώδικα ενδυμασίας, ιδιαίτερα στις Ισλαμικές χώρες και να θυμάστε πάντα ότι η κακή συμπεριφορά αντανακλά τόσο στην προσωπικότητά σας, όσο και στη χώρα σας.

5. Ναρκωτικά

Οποιαδήποτε επαφή με ναρκωτικά (χρήση, αγορά ή μεταφορά ) πρέπει να αποφεύγεται. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ποινές που θα επιβληθούν ενδέχεται να είναι πολύ αυστηρές και οι ποινές φυλάκισης είναι πολύ βαριές σε αριθμό χωρών.

Πάντα να ετοιμάζετε οι ίδιοι τις βαλίτσες σας και να μην αφήνετε αφύλακτες τις αποσκευές σας και ουδέποτε να δέχεστε να μεταφέρετε αντικείμενα για άλλους.

6. Οινοπνευματώδη

Να σέβεστε τους τοπικούς νόμους και τα έθιμα αναφορικά με τα οινοπνευματώδη. Σε μερικές χώρες απαγορεύεται αυστηρά η εισαγωγή, πώληση και χρήση οινοπνευματωδών ποτών (π.χ. Ισλαμικές χώρες). Στις πλείστες χώρες ισχύουν περιορισμοί στην εισαγωγή οινοπνευματωδών (όσο και τσιγάρων και φαγώσιμων).



Twitter

Facebook

Instagram

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς

Το κράτος πιο κοντά στον πολίτη

Διαδικτυακής Πλατφόρμας C.O.M.E.

12o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Postdoctoral Fellow or Associate Research Scientist in Energy Economics and Policy

Postdoctoral Fellow in Energy/Transport Economics

Funded PhD position in Energy and Climate Policy

Cyprus Institute of Neurology and Genetics - Postgraduate Programs