English|عربي
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΝτόχαΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Γενικές συμβουλές για τους Κύπριους που προτίθενται να εγκατασταθούν στο Κατάρ


English
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


    Το Κατάρ δεν έχει υπογράψει ή επικυρώσει την συνθήκη προξενικών σχέσεων. Διπλή υπηκοότητα δεν αναγνωρίζεται και άτομα που έχουν Κυπριακή και Καταρινή υπηκοότητα θεωρούνται μόνο υπήκοοι του Κατάρ. Το νομικό σύστημα είναι ιδιαίτερα περιοριστικό, ιδιαίτερα όσον αφορά την κηδεμονία παιδιών και έξοδο και είσοδο στη χώρα. Μέσα στα πλαίσια της αποτροπής και πρόληψης απαγωγής παιδιών στο αεροδρόμιο ασκούνται αυστηροί έλεγχοι και σε αρκετές περιπτώσεις αιτούντα έγγραφη συγκατάθεση γονέα ή κηδεμόνα για παιδιά που ταξιδεύουν. Οι Καταρινοί χρειάζονται άδεια από το Κράτος για να παντρευτούν αλλοδαπούς και υποβάλουν αίτηση για να εξασφαλίσουν υπηκοότητα. Οι γυναίκες κατά κανόνα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν Καταρινή υπηκοότητα για τους αλλοδαπούς συζύγους τους.

    Εγκληματικότητα: Είναι σχεδόν ανύπαρκτη στο Κατάρ αλλά οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι πάντα επιφυλακτικοί και προσεχτικοί. Ιδιαίτερα οι γυναίκες θα πρέπει να είναι προσεκτικές όταν ταξιδεύουν την νύχτα και να χρησιμοποιούν επώνυμα μέσα κυκλοφορίας. Έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στην διακίνηση και χρήση ναρκωτικών και οι αρμόδιες αρχές έχουν επιτείνει τον έλεγχο και έχει γίνει μεγάλος αριθμός συλλήψεων.

    Υγεία: Η χώρα διαθέτει μεγάλο κρατικό νοσοκομείο, το Hamad, ιατρικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές και ιδιώτες γιατρούς. Τα φαρμακεία διαθέτουν μεγάλη ποικιλία από φάρμακα η υποκατάστατα τους. Οι τιμές φαρμάκων είναι αρκετά ψηλές. Τα νοσοκομεία και οι γιατροί αναμένουν μετρητά για αμοιβή τους. Εισήγηση μας για ταξιδιώτες στην χώρα να εξασφαλίζουν εκ των προτέρων ιατρική ασφάλεια.

    Οδικό σύστημα/οδήγηση: Το οδικό σύστημα είναι άριστο και βελτιώνεται συνέχεια. Δυστυχώς σημειώνεται μεγάλος αριθμός θανατηφόρων δυστυχημάτων εξαιτίας της υπερβολικής ταχύτητας και αμέλειας των οδηγών. Σε περίπτωση δυστυχήματος παραμείνετε με το όχημα σας. Είναι αδίκημα να εγκαταλειφθεί το όχημα πριν φθάσει η αστυνομία. Διατηρείτε την ψυχραιμία σας και αποφεύγεται τις εκδηλώσεις θυμού. Με πρόσφατο νόμο προβλέπονται αυστηρές ποινές και μεγάλα πρόστιμα για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την ώρα οδήγησης και μεταφορά ανηλίκων στα μπροστινά καθίσματα και η οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ. Ανάλογα με τις περιπτώσεις επιβάλλονται αυστηρές ποινές από υψηλό χρηματικό πρόστιμο, φυλάκιση ή και απέλαση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε ταξίδια στην έρημο όταν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ο φτωχός φωτισμός, αδέσποτες καμήλες και έλλειψη προσανατολισμού. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, με θερμοκρασίες μέχρι 50Ί, ταξίδι με ακατάλληλο όχημα και έλλειψη νερού μπορεί να αποβεί μοιραίο.

    Έθιμα, Κώδικας Συμπεριφοράς: Ενδύεστε ευπρεπώς, να συμπεριφέρεστε με ευγένεια και να σέβεστε τοπικά έθιμα και αντιλήψεις. Οικεία συμπεριφορά σε δημόσιους χώρους απαγορεύεται αυστηρά και μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη και επιβολή ποινών όπως φυλάκιση και απέλαση. Απαγορεύεται η εισαγωγή οινοπνευματωδών ποτών, χοιρινού κρέατος, πορνογραφίας και θρησκευτικού υλικού και βιβλίων. Κατοχή και χρήση ναρκωτικών ουσιών επιφέρει αυστηρές ποινές και φυλάκιση. Η δημόσια κατοχή και χρήση οινοπνευματωδών ποτών είναι ποινικό αδίκημα. Οινοπνευματώδη ποτά διατίθενται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια και αλλοδαποί που είναι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να το προμηθευτούν με ειδική άδεια αλλά πρέπει να τα καταναλώσουν στην ιδιωτική κατοικία τους. Επιτρέπεται μόνο η μεταφορά των ποτών από ειδικό κατάστημα μέχρι κατοικία.

    Αεροπορική σύνδεση: Δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με Κύπρο. Οι περισσότεροι επισκέπτες φθάνουν στο Κατάρ από Κύπρο μέσο Μπαχρέιν, Ντουμπάι ή Βηρυτό και Αμάν. Υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση Ντόχας με Αθήνα με αερογραμμές Κατάρ.

    Δικαιοσύνη: Κύπριοι που βρίσκονται στο Κατάρ υπάγονται στην δικαιοδοσία των αρχών και ισχύουν οι νόμοι και κανονισμοί της χώρας. Οι ποινές σε μερικές περιπτώσεις είναι πολύ αυστηρές και υπάρχει η περίπτωση για απέλαση ή και φυλάκιση. Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη αυστηρότητα και επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα ενώ δεν αποκλείεται φυλάκιση ή και απέλαση. Αυστηρές είναι και οι ποινές για κατοχή και χρήση ναρκωτικών. Η ομοφυλοφιλία είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με μαστίγωση ή και φυλάκιση ή και απέλαση. Σε πολλές περιπτώσεις άτομα που θεωρούνται μεμπτού χαρακτήρα έχουν απελαθεί από την χώρα με μόνο προειδοποίηση 24 ωρών.

    Θεωρήσεις εισόδου: Είναι απαραίτητη η εξασφάλιση θεώρησης εισόδου για Κύπριους υπηκόους πριν ταξιδέψουν στο Κατάρ. Για τουριστικές θεωρήσεις αιτήσεις υποβάλλονται συνήθως από ξενοδοχεία και εκδίδονται σε 24 ώρες. Ισχύουν για 14 μέρες και μπορούν να επεκταθούν για ακόμα 14 μέρες. Θεωρήσεις για εργασία εξασφαλίζονται από εγγεγραμμένες εταιρείες και ισχύουν για 14 μέρες ενώ μπορούν να επεκταθούν για ακόμα 3 μήνες. Σημειώνεται πως πολίτες των χωρών του Κόλπου (GCC) μπορούν να εξασφαλίσουν θεώρηση με την άφιξη τους στο αεροδρόμιο. Την ίδια μεταχείριση έχουν και αριθμός άλλων χωρών μεταξύ των οποίων τα 15 αρχικά μέλη της ΕΕ (συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα). Για το θέμα η πρεσβεία μας στην Ντόχα έχει ήδη προβεί σε διαβήματα και αναμένει πως σε αναθεώρηση του καταλόγου των δικαιούχων χωρών θα συμπεριληφθεί στις χώρες αυτές. Η Κύπρος σε συμμόρφωση με τους κανονισμούς Σένγκεν απαιτεί θεώρηση εισόδου από Καταρινούς υπηκόους. Η θεώρηση χορηγείται από προξενείο πρεσβείας και διεκπεραιώνεται είτε αυθημερόν ή σε 24 ώρες.

    Για εργασία στο Κατάρ θα πρέπει να εξασφαλιστεί θεώρηση εργασίας που εκδίδεται μετά από αίτηση ντόπιου κηδεμόνα. Στο Κατάρ όλες οι ξένες επιχειρήσεις βρίσκονται υπό την κηδεμονία ντόπιου, ο οποίος μεταξύ άλλων εξασφαλίζει θεώρηση εισόδου για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σημειώνεται πως εργαζόμενος στο Κατάρ δεν μπορεί να αλλάξει κηδεμόνα αν δεν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο χρόνια με τον ίδιο κηδεμόνα και τότε μόνο με συγκατάθεση του αρχικού κηδεμόνα του. Σε περίπτωση διαφωνίας ή διακοπής συνεργασίας, ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δεν μπορεί να εργοδοτηθεί και πάλι στο Κατάρ πριν την πάροδο δύο ετών. Ο κηδεμόνας (sponsor) επίσης ελέγχει την είσοδο και έξοδο ατόμων που εργοδοτεί τόσο για είσοδο όσο και έξοδο από την χώρα με έγγραφη συγκατάθεση του. Επίσης παραδοσιακά οι κηδεμόνες κατακρατούν τα διαβατήρια αλλοδαπών που απασχολούν αν και επίσημα οι αρχές του Κατάρ διαβεβαιώνουν πως αυτό δεν επιτρέπεται.

    Άτομα που κάνουν αίτηση για εργασία πρέπει να γνωρίζουν πως γίνεται αυστηρός ιατρικός έλεγχος και φορείς του Έιτζ τίθενται υπό κράτηση και απελαύνονται αμέσως.

    ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ: Η Κυπριακή πρεσβεία στο Κατάρ εγκαθιδρύθηκε το 2003.

    Διαπιστευμένος πρέσβης: Πανίκος Κυριάκου

    Στοιχεία: Saba Street, Saha 12, Bld. No. 3, District 63, Al-Dafna, West Bay, P.O. Box: 24482, Doha – Qatar. Tel. +974 4934390/1, Fax +974 4933087, E-mail kyprosdoha@qatar.net.qa. Η πρεσβεία είναι ανοιχτή από Κυριακή μέχρι Πέμπτη από 07:00 μέχρι 14:30. Το προξενείο δέχεται το κοινό από 08:00 μέχρι 12:00.


    Εγγραφή στην πρεσβεία: Η Κυπριακή πρεσβεία διατηρεί μητρώο πολιτών και οι Κύπριο πολίτες που ζουν ή απασχολούνται στην χώρα ενθαρρύνονται να εγγράφονται στην πρεσβεία και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια το μητρώο να είναι πλήρες.


Κάντε κλικ εδώ: Αρχή σελίδας

Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών,
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ντόχα
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας