Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες


Γενικές Πληροφορίες
Η Κύπρος αποτελεί, από το 1960, ανεξάρτητο νησιωτικό κράτος της Ανατολικής Μεσογείου, με επίσημη ονομασία «Κυπριακή Δημοκρατία» (“Republic of Cyprus”), ενώ από την 1η Μαΐου του 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί και πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκταση και Πληθυσμός: Η Κύπρος έχει έκταση 9.251 τ.χμ. και είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου (η Σικελία και η Σαρδηνία, οι δύο ιταλικές νήσοι, έχουν περίπου το τριπλάσιο μέγεθος). Σημειώνεται δε, πως, από το 1974, το 36,2% των εδαφών του νησιού ( στο Βόρειο τμήμα του ) βρίσκεται υπό διαρκή και παράνομη τουρκική Κατοχή (ενώ το 2,7% του εδάφους του νησιού αποτελεί νεκρή ζώνη).

Σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό της Κύπρου, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα τέλη του 2001 ο πληθυσμός του νησιού αριθμούσε 793.100 κατοίκους (το 2007 εκτιμάται πως έχει ανέλθει στους 854.300 κατ.). Από αυτούς 639.500 (652.200 για το 2007) είναι οι Ελληνοκύπριοι, στους οποίους συγκαταλέγονται και οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι (καθολικοί) του νησιού, που επέλεξαν, κατά το Σύνταγμα του 1960, να ανήκουν στην ελληνοκυπριακή Κοινότητα. Οι ξένοι που διαμένουν και εργάζονται στην Κύπρο, είτε είναι οικονομικοί μετανάστες, είτε είναι προσωπικό και στελέχη των πολλών ξένων εταιρειών που έχουν την έδρα τους ή διατηρούν γραφεία στο νησί, και υπολογίζονται σε 66.000, περίπου.

Πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η Λευκωσία, που είναι και η μεγαλύτερη πόλη του νησιού, με πληθυσμό 206.200 κατοίκους (απογραφή 2001). Η Λεμεσός, στη νότια ακτή του νησιού, είναι το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι και η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Κύπρου (161.200 κάτ.). Ο κύριος Διεθνής Αερολιμένας του νησιού βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Λάρνακας, της τρίτης σε μέγεθος πόλης, ενώ στην Πάφο, η οποία είναι μια πόλη ιδιαίτερα γνωστή για τα αρχαία μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή της και η οποία βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού, υπάρχει ο δεύτερος Διεθνής Αερολιμένας της Κύπρου. Άλλες μεγάλες πόλεις της Κύπρου είναι η Κερύνεια, στη βόρεια ακτή του νησιού και η Αμμόχωστος, ερημωμένη σήμερα, στην ανατολική ακτή. Και οι δυο βρίσκονται στο τμήμα του νησιού που κατέχουν οι Τούρκοι από την εισβολή του 1974.

Πολίτευμα: Το πολίτευμα της Κύπρου είναι η Προεδρική Δημοκρατία
Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελεί Σώμα που ορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Ανώτατος Άρχοντας του Κράτους και εκλέγεται με καθολική ψήφο, απ’ ευθείας από το λαό, ενώ η διάρκεια της κάθε θητείας του ορίζεται στα πέντε χρόνια.
Η νομοθετική εξουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ασκείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τα μέλη της εκλέγονται για θητεία διάρκειας πέντε ετών. Όταν συστήθηκε για πρώτη φορά το Σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελούνταν από 50 μέλη, 35 εκ των οποίων ήταν Ελληνοκύπριοι και 15 Τουρκοκύπριοι. Μέσω της συνταγματικής ρύθμισης του 1985, ο αριθμός των εδρών αυξήθηκε στις 80, εκ των οποίων οι 56 προορίζονται για τους Ελληνοκυπρίους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου, ενώ οι υπόλοιπες 24 έδρες προορίζονται για τους Τουρκοκυπρίους εκπροσώπους (παραμένοντας ωστόσο κενές).

Γλώσσα: Επίσημες γλώσσες στην Κύπρο είναι η ελληνική και η τουρκική, χρησιμοποιείται όμως σε ευρεία κλίμακα και η αγγλική.
Θρήσκευμα: Οι δύο κύριες θρησκείες της Κύπρου είναι ο Χριστιανισμός και ο Μουσουλμανισμός.
Νόμισμα: Την 01/01/08, η Κυπριακή Δημοκρατία υιοθέτησε το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Νόμισμα, το Ευρώ, το οποίο αντικατέστησε την Κυπριακή Λίρα.


Η Κύπρος σε μία ματιάΠαρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να εκτυπώσετε το έγγραφο.
Εκτύπωση