ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου υποχρέωση θητείας έχουν όλοι οι άρρενες πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και προσώπων κυπριακής καταγωγής από αρρενογονία. Διευκρινίζεται ότι πρόσωπα κυπριακής καταγωγής από αρρενογονία (δηλαδή όσοι έχουν Κύπριο πατέρα) υπέχουν υποχρέωση θητείας, έστω και αν δεν κατέχουν την κυπριακή υπηκοότητα.
H υποχρέωση αρχίζει από το έτος κατά το οποίο συμπληρώνουν την ηλικία των 18 ετών μέχρι το έτος που συμπληρώνουν την ηλικία των 50 ετών.
Στρατολογικά ευεργετήματα – Επαναπατριζόμενοι Απόδημοι
α. Στρατεύσιμος που γεννήθηκε ή εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα περισσότερο από 10 χρόνια και επιστρέφει στην Κύπρο για οριστική εγκατάσταση, μειώνεται η διάρκεια της θητείας του ανάλογα με την ηλικία κατά τη χρονική στιγμή της άφιξης, δηλαδή:
(1) Από 10 έως 13 ετών, θητεία 18 μηνών.
(2) Από 13 έως 18 ετών, θητεία 12 μηνών.
(3) Από 18 έως 25 ετών, θητεία 6 μηνών.
(4) Από 26 έως 50 ετών, θητεία 3 μηνών.
(Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου 51.450/23-3-2000)
β. Ο Κύπριος απόδημος ο οποίος κατά τη διάρκεια της μόνιμης παραμονής του στο εξωτερικό είχε εκτελέσει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία διάρκειας τουλάχιστον έντεκα μηνών σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της οποίας επίσης έχει την ιθαγένεια, έχει υποχρέωση μόνο τρίμηνης θητείας, μετά τον επαναπατρισμό του. (Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου 51.450/23-3-2000).
Η πιο πάνω μειωμένη περίοδος θητείας ισχύει, νοουμένου ότι οι επαναπατριζόμενοι των οποίων η ηλικία έχει κληθεί για κατάταξη, κατατάσσονται σε διάστημα 15 μηνών μετά την ημερομηνία του
επαναπατρισμού τους. Σε περίπτωση κατάταξής τους μετά τους 15 μήνες θα υποχρεούνται να υπηρετήσουν πρόσθετη θητεία 3 μηνών.
Επίσης Κύπριοι απόδημοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια της μόνιμης παραμονής τους στο εξωτερικό είχαν εκτελέσει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία διάρκειας τουλάχιστον έντεκα μηνών σε οποιαδήποτε
άλλη χώρα της οποίας επίσης έχουν την ιθαγένεια, έχουν υποχρέωση μόνο τρίμηνης θητείας μετά τον επαναπατρισμό τους.
Οι όροι και η νέα διάρκεια θητείας θα ισχύουν και για τους ήδη υπηρετούντες επαναπατρισθέντες.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΑΡΡΕΝΟΓΟΝΙΑ
Όσοι δεν είναι Κύπριοι πολίτες αλλά είναι κυπριακής καταγωγής από αρρενογονία (δηλαδή ο πατέρας ή ο παππούς τους ήταν κυπριακής καταγωγής και αν ακόμα δεν είχαν αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα) και έχουν γεννηθεί το 1960 ή μετά, έχουν υποχρέωση θητείας.
Όσοι ανήκουν στην πιο πάνω κατηγορία και έχουν γεννηθεί το 1959 ή προηγουμένως, δεν υποχρεούνται, προς το παρόν, να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία. Μπορούν, όμως, αν επιθυμούν, να καταταγούν στην Εθνική Φρουρά εθελοντικά και αφού υπηρετήσουν για έξι μήνες μόνο, να αποταθούν για την απόκτηση και της κυπριακής υπηκοότητας, χωρίς να υπόκεινται σε οποιαδήποτε άλλη στρατιωτική υποχρέωση.
ΔΙΠΛΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ
Οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι γεννήθηκαν είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό, έχουν υποχρέωση θητείας ανεξάρτητα από το αν κατέχουν και άλλη από την κυπριακή υπηκοότητα. (Η Κύπρος αποδέχεται τη διπλή υπηκοότητα και οι Κύπριοι απόδημοι μπορούν να έχουν τόσο την κυπριακή υπηκοότητα όσο και την υπηκοότητα της χώρας διαμονής τους).
Διευκρινίζεται ότι εξαιρούνται της πιο πάνω υποχρέωσης όσοι ήταν μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και έχουν εκπληρώσει την υπηρεσία τους στον Ελληνικό Στρατό όπως αναφέρθηκε πιο πάνω.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΟΣΩΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΞΕΝΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ
Οι στρατεύσιμοι οποιασδήποτε κλάσης που κλήθηκαν ή θα κληθούν για κατάταξη, οι οποίοι θα ικανοποιήσουν τον Υπουργό Άμυνας ότι πριν από την κατάταξή τους στην Εθνική Φρουρά έχουν εκτελέσει στρατιωτική θητεία, διάρκειας τουλάχιστον ένδεκα μηνών, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, της οποίας έχουν επίσης την ιθαγένεια, υπηρετούν θητεία διάρκειας 3 μηνών.
Στρατιωτική θητεία σε άλλη χώρα σημαίνει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, η οποία επιβεβαιώνεται με επίσημο απολυτήριο στρατού της άλλης χώρας, στην οποία ο στρατεύσιμος υπηρέτησε και δεν περιλαμβάνει περιπτώσεις εξαγοράς θητείας.
Οι Έλληνες υπήκοοι που αποκτούν την κυπριακή υπηκοότητα και έχουν εκτελέσει (όχι εξαγοράσει) στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα, εξαιρούνται πλήρως από την υποχρέωση θητείας στην Εθνική Φρουρά. Ο Υπουργός Άμυνας, όμως, διατηρεί το δικαίωμα να τους εντάσσει στην Εφεδρεία της Εθνικής Φρουράς.
Ο Υπουργός Άμυνας μπορεί, κατά την κρίση του και όταν το δικαιολογούν οι περιστάσεις, να εξαιρεί πλήρως από την υποχρέωση θητείας στην Εθνική Φρουρά αλλοδαπούς που αποκτούν την κυπριακή υπηκοότητα, των οποίων και οι δύο γονείς δεν είναι κυπριακής καταγωγής.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ
Η διαδικασία που ακολουθείται, για όσους έρχονται στην Κύπρο για κατάταξη, είναι η ακόλουθη:
(α) Πριν από την κατάταξη
Αμέσως μετά την άφιξή τους και πριν από την κατάταξή τους, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στο Στρατολογικό Γραφείο της επαρχίας που γεννήθηκαν, το οποίο τους εφοδιάζει με Σημείωμα Κατάταξης για την επόμενη κατάταξη (Ιανουάριο ή Ιούλιο). ΄Οσοι γεννήθηκαν στο εξωτερικό οφείλουν να αποτείνονται στο Στρατολογικό Γραφείο της επαρχίας στην οποία διαμένουν στην Κύπρο.
(β) Μετά την κατάταξη
Μετά την κατάταξή τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν μέσω της Μονάδας τους:
i. Αίτηση για μειωμένη θητεία, πάνω σε ειδικό έντυπο που θα τους προμηθεύσει η Μονάδα τους.
ii. Υπεύθυνη δήλωση αναφορικά με το χρόνο και τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό.
iii. Βεβαίωση από την Κυπριακή Πρεσβεία, Υπάτη Αρμοστεία, Προξενείο ή άλλη Αρμόδια Αρχή ότι ήταν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού (και για ποια περίοδο) με φωτοαντίγραφα όλων των σελίδων των παλαιών και νέων διαβατηρίων τους, από τα οποία να προκύπτει ότι ευρίσκοντο μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό μέχρι την ημερομηνία άφιξής τους στην Κύπρο. (Αν από τα διαβατήρια δεν προκύπτει με βεβαιότητα η μόνιμη διαμονή τους στο εξωτερικό, θα πρέπει επιπρόσθετα να παρουσιάσουν φωτοαντίγραφα των τίτλων σπουδών τους που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό, βεβαιώσεις εργοδοτών ή του Γραφείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή του Φόρου Εισοδήματος για τους ίδιους και/ή τους γονείς τους, αναφορικά με την εργασία/απασχόλησή τους στο εξωτερικό μέχρι την ημερομηνία άφιξής τους στην Κύπρο).
iv. Φωτοαντίγραφα τυχόν εξαιρέσεων ή αναστολών στράτευσης που τους χορηγήθηκαν στο παρελθόν από το Υπουργείο Άμυνας.
v. Οποιοδήποτε άλλο επίσημο στοιχείο που να επιβεβαιώνει τη μόνιμη εγκατάσταση και διαμονή τους στο εξωτερικό.
ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠO ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ
Από την υποχρέωση για στρατιωτική θητεία εξαιρούνται, μεταξύ άλλων, όσοι διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και ενόσω εξακολουθούν να διαμένουν εκτός Κύπρου.
Επίσης εξαιρούνται:
• Οι κατέχοντες κυπριακή και ελληνική υπηκοότητα, εφόσον κατά τη διάρκεια της μόνιμης διαμονής τους στην Ελλάδα έχουν εκπληρώσει (όχι εξαγοράσει) την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας υποχρέωσή τους για υπηρεσία στον Ελληνικό Στρατό.
• Όσοι έχουν κατά την ημερομηνία της κατάταξής τους τέσσερα ή περισσότερα εξαρτώμενα πρόσωπα, δηλ. όσοι είναι έγγαμοι και έχουν σύζυγο και τρία ή περισσότερα ανήλικα παιδιά.
• Όσοι κριθούν κατά την κατάταξή τους ως μη κατάλληλοι για στρατιωτική υπηρεσία για λόγους υγείας.
• Ο πρωτότοκος ή μοναδικός γιος οικογένειας, του οποίου ο πατέρας ή ο αδελφός έχει φονευθεί ή εξαφανισθεί στη διάρκεια της υπηρεσίας του στην Εθνική Φρουρά.
ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Για συμπληρωματικές πληροφορίες για θέματα στρατολογίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Υπουργείο Άμυνας ή στα κατά τόπους στρατολογικά γραφεία στις πιο κάτω διευθύνσεις:
1, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Εμμανουήλ Ροϊδη αρ. 5
Λευκωσία
Τηλ.: 22-807542
2. Στρατολογικό Γραφείο Λευκωσίας
Οδός Εθνικής Φρουράς
(Έναντι Ξενοδοχείου Χίλτον)
Λευκωσία
Τηλ.: 22-515238
3. Στρατολογικό Γραφείο Λάρνακας
Οδός Απόλλωνος αρ. 13
Λάρνακα
Τηλ.: 24-653991
4. Στρατολογικό Γραφείο Λεμεσού
Οδός Λουκή Ακρίτα αρ.13
Λεμεσός
Τηλ.: 25-369850
5. Στρατολογικό Γραφείο Πάφου
Οδός Κολοκοτρώνη
Πάφος
Τηλ.: 26-221436
|