English
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑθήναΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών


Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες


English

Πίσω στην Προηγούμενη Σελίδα

ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Διάλεξη με θέμα: «Η ελληνική ιστοριογραφία σε διεθνές πλαίσιο»

Το Σπίτι της Κύπρου
και η Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια (Ε.Μ.Ε.Ι.Κ.)
σας προσκαλούν
την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017
και ώρα 20:00

στη διάλεξη με θέμα:
«Η ελληνική ιστοριογραφία σε διεθνές πλαίσιο»

Ομιλητής
ο κ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης
Επίκουρος Καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας
της Ιστοριογραφίας του Τμήματος
Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,
Πρόεδρος Διοικ. Επιτροπής Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ

Συντονίζει
ο κ. Ανδρέας Κούκος
Νομικός, Ιστορικός Ερευνητής, Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Μ.Ε.Ι.Κ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, www.ioanniskapodistrias.com

O Βαγγέλης Καραμανωλάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού του Αρχείου. Είναι ακόμη Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Bιβλία: H συγκρότηση της ιστορικής επιστήμης και η διδασκαλία της Iστορίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών (1837-1932), Αθήνα 2006 και Κώστας Γαβρόγλου, Β. Καραμανωλάκης, Χάιδω Μπάρκουλα, Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ιστορία του 1837-1937, Ηράκλειο, 2014. Έχει επιμεληθεί τόμους αναφορικά με την επτάχρονη δικτατορία (1967-1974), την μνήμη της κοινότητας, τις ιστορικές διαδρομές της ελληνικής νεολαίας στον 20o αιώνα τις σχέσεις της ελληνικής με τη γαλλική ιστοριογραφία στη Μεταπολίτευση. Έχει δημοσιεύσει, επίσης μια σειρά από άρθρα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα αναφορικά με την ελληνική ιστοριογραφία στον 19ο και 20o αιώνα, την ιστορία της ανώτατης εκπαίδευσης και την ιστορία των θεσμών. Τα πρόσφατα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη διαχείριση του τραυματικού παρελθόντος και την καταστροφή των ατομικών φακέλων πολιτικών φρονημάτων των Ελλήνων πολιτών το 1989.

Η ελληνική ιστοριογραφία σε διεθνές πλαίσιο

Από την ίδρυσή του ως σήμερα, η πορεία του ελληνικού κράτους καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς εξελίξεις, επηρεάστηκε από τις μεταβολές που συνέβησαν στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Αυτή η σχέση αποτυπώθηκε και στην ελληνική ιστοριογραφία, στον τρόπο δηλαδή που συγκροτήθηκε η αφήγηση του παρελθόντος του ελληνικού έθνους και του εθνικού κράτους. Στην πραγματικότητα, η ίδια η ελληνική ιστοριογραφία, - οι θεωρητικές της προκείμενες, το περιεχόμενο, η μεθοδολογία της, τα πεδία αναφοράς της, οι θεσμικές εκφράσεις της-, επηρεάστηκαν από τον ευρύτερο περίγυρο, συνομίλησαν με τα διεθνή ιστοριογραφικά ρεύματα και τις μεθοδολογίες. Δεν πρόκειται απλώς για μεταφορά ιδεών, για μια σχέση ευθύγραμμης επίδρασης ανάμεσα στο «πρότυπο» και στον «αντιγραφέα». Αντιθέτως, πρόκειται για μια δυναμική σχέση επικοινωνίας ανάμεσα σε διαφορετικά πολιτιστικά περιβάλλοντα, μια πολύπλοκη διαδικασία οικειοποίησης, απόρριψης και επαναδιαμόρφωσης με βάση την πολιτική και κοινωνική συγκυρία. Η ομιλία θα επιχειρήσει να αναδείξει αυτή τη διαδικασία μέσα από τέσσερεις «στιγμές» της ελληνικής ιστοριογραφίας στη διάρκεια του 19ου αιώνα και 20ου αιώνα.
Α. την έκδοση της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου (1860-1875)
Β. την εισαγωγή της ιστορικής φροντιστηριακής διδασκαλίας και γενικότερα του θετικισμού στο ελληνικό Πανεπιστήμιο από τον Σπ. Λάμπρο (τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα)
Γ. την έκδοση, το 1939, του έργου του Μιχαήλ Σακελλαρίου, Η Πελοπόννησος κατά την δευτέραν Τουρκοκρατίαν (1715-1821)
Δ. τη συγκρότηση του Ιστορικού Αρχείου Ελληνικής Νεολαίας τη δεκαετία του 1980.
Ανοίξτε το Αρχείο Wordsept 20.doc
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Αρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας