English
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑθήναΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών


Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες


English

Πίσω στην Προηγούμενη Σελίδα

ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Δ. Παναγιώτου, Μποτίλια στο πέλαγο. Κείμενα για την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 20:00 θα παρουσιαστεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, το βιβλίο του Γιώργου Δ. Παναγιώτου, Μποτίλια στο πέλαγο. Κείμενα για την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κίχλη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο βιβλιογράφος, ποιητής Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο φιλόλογος, κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Μ.Ζ. Κοπιδάκης.

Όπως διαβάζουμε στο σημείωμα της εκδότριας Γιώτας Κριτσέλη, τα δώδεκα κείμενα του βιβλίου γράφτηκαν τη δεκαετία 2002-2012 και αποτελούν προϊόν μακρόχρονης και συστηματικής ενασχόλησης με το έργο του Γ. Σεφέρη. Ἡ συνεισφορά του ανά χείρας βιβλίου συνίσταται πρωτίστως στην επισήμανση της βαθιάς και πολύπλευρης επιρροής της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στη διαμόρφωση της ποίησης του Σεφέρη καταδεικνύεται ότι εικόνες, έννοιες αλλά και ρητορικά σχήματα και δομικά στοιχεία έχουν σφραγίσει τον ιδεολογικό κόσμο και τη μορφή πολλών σεφερικών ποιημάτων. Επίσης, ὁ εντοπισμός ευδιάκριτων ιχνών από το ευρύ φάσμα της αρχαιογνωστικής παιδείας του ποιητή –αναφορές σε μύθους, στοιχεία και σύμβολα λατρευτικών δρωμένων, αρχαιολογικά δεδομένα– συμβάλλει στην προσπέλαση ερμητικών στίχων και ποιημάτων. Τέλος, κομίζοντας άγνωστα βιογραφικά στοιχεία, ταυτίζοντας τη σκηνογραφία ορισμένων ποιημάτων, αναδεικνύοντας τη σημασία πραγματολογικών στοιχείων, οι μελέτες του Γ.Δ. Παναγιώτου συμβάλλουν στον φωτισμό πτυχών των σεφερικών ποιημάτων, επιβεβαιώνοντας τη ρήση του ποιητή: «Τα ποιήματά μου είναι στενά δεμένα με τα πράγματα πού είδα και έζησα».

____________________________________

Ο Γιώργος Δ. Παναγιώτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ανώτατο στέλεχος μεγάλων εταιρειών πληροφορικής. Ήδη από τα χρόνια των σπουδών του, το ενδιαφέρον του και την αγάπη του κέρδισαν τόσο τα αρχαία ελληνικά κλασικά κείμενα, ιδιαίτερα τα έργα των τραγικών ποιητών, όσο και η σύγχρονη ελληνική και αμερικανική λογοτεχνία. Έχει μεταφράσει στα αγγλικά, για τις μουσικές εκδόσεις Romanos - Schott, τα ποιήματα του Σολωμού, του Καβάφη, του Ρίτσου και τους βυζαντινούς ύμνους που έχει χρησιμοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης στα κλασικά του έργα, καθώς και την "Ακολουθία εις Κεκοιμημένους" (Requiem). Έχει επίσης επιμεληθεί τις μεταφράσεις στα αγγλικά των κειμένων των τριών λυρικών τραγωδιών του Θεοδωράκη Μήδεια, Ηλέκτρα και Αντιγόνη, καθώς και των μελοποιημένων χορικών από τις τραγωδίες του Αισχύλου, του Ευριπίδη και τους Ιππείς του Αριστοφάνη. Το 2009 δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων η μελέτη του Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για το αρχαίο δράμα.Αρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας