English
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑθήναΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών


Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες


English

Πίσω στην Προηγούμενη Σελίδα

ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Αφιέρωμα στον Αντώνη Παπαδόπουλο

Το Σπίτι της Κύπρου και η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ σας προσκαλούν την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 και ώρα 20:00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, σε εκδήλωση αφιερωμένη στον Αντώνη Παπαδόπουλο.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Πρόεδρος Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ, κ. Στέλιος Βασιλειάδης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΕ ΑΕΚ, κ. Μηνάς Λυσάνδρου, ο Πρόεδρος της Ανόρθωσης κ. Χαράλαμπος Μανώλη, ο συναθλητής του Αντώνη Παπαδόπουλου στους Πανελλήνιους Αγώνες Στίβου του 1953, κ. Γιώργος Παπαβασιλείου, η σύζυγος του Αντώνη Παπαδόπουλου κ. Λόλα Παπαδοπούλου και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ (Σ.Ι.Μ.Α.Ε.) κ. Ανδρέας Μαϊμαρίδης.
Θα μιλήσουν ο φιλόλογος, κ. Ανδρέας Κοντός με θέμα, «οὐ περί χρημάτων τόν ἀγῶνα ποιούμεθα, ἀλλά περί ἀρετῆς» (Κυριάκος Μάτσης, προς τον Άγγλο Κυβερνήτη της Κύπρου σερ Τζων Χάρτινγκ, Κρατητήριο Ομορφίτας 1956), o δημοσιογράφος-ερευνητής κ. Γιώργος Μελετίου και ο συναγωνιστής του Αντώνη Παπαδόπουλου στη θυσία του Μαχαιρά το 1957, κ. Αυγουστής Ευσταθίου.
Θα προβληθεί βίντεο από το ολοκαύτωμα του Μαχαιρά.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος ήταν αθλητής, αγωνιστής και εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1929 και πέθανε το 1981. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αμμοχώστου και σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1953. Εργάστηκε ως καθηγητής γυμναστικής στην Αμμόχωστο και ως προϊστάμενος Σωματικής Αγωγής, θέση που διατήρησε μέχρι τον ξαφνικό θάνατό του. Ήταν πολυσύνθετος αθλητής στίβου, ποδοσφαιριστής και πετοσφαιριστής. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του αποτελούσε μέλος της προολυμπιακής ομάδας Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ελσίνκι (1952) και ταυτόχρονα ποδοσφαιριστής σε ομάδες πρώτης εθνικής κατηγορίας. Υπήρξε ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, πρωτεργάτης στην δημιουργία τμήματος αθλητισμού στην ομάδα της ΑΕΚ και σημαιοφόρος της σε κάθε αθλητική της δραστηριότητα. Ήταν σημαιοφόρος της ΑΕΚ στους Πανελλήνιους αγώνες στίβου το 1953 στην Αλεξανδρούπολη. Η προσφορά του στον Απελευθερωτικό Αγώνα της Κύπρου κατά των Άγγλων το 1955-1959 υπήρξε αδιαμφισβήτητη. Ως μέλος της ΕΟΚΑ από την αρχή του αγώνα συμμετείχε ενεργά με το ψευδώνυμο «Άγρας». Εντάχθηκε στην αντάρτικη ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου. Μετά τη σύλληψή του στον Μαχαιρά (3-3-1957) και τον ηρωικό θάνατο του Αυξεντίου εκεί, υπέστη φριχτά βασανιστήρια προτού καταλήξει στις Κεντρικές Φυλακές.

Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ
Ξεκινώντας από το μικρό πατάρι των Ιωνάδων και του Σπανούδη στην Ομόνοια, θέλοντας να συνεχίσει την πλούσια αθλητική παράδοση της Πόλης με σωματεία του Πέρα, των Ταταύλων, της Χάλκης, του Διπλοκιονίου, του Βαθυρρύακος και της Χαλκηδόνας, η ΑΕΚ μετουσιώνει μέχρι σήμερα την υπερβατική διαφορετικότητά της με τη διαδήλωση κατά των Γερμανών στην Κατοχή και τη θυσία του Κοντούλη, με την παρέλαση της Απελευθέρωσης όπου πρωτοστάτησε η σημαία με τον Δικέφαλο, με τον ανεπανάληπτο θρίαμβο στο Καλλιμάρμαρο, με τη συγκινητική συμπαράσταση και το φιλικό αγώνα στο φλεγόμενο Βελιγράδι. Αυτήν ακριβώς τη δυναμική επιδιώκει να ανατροφοδοτήσει μια ευρεία ομάδα Ενωσιτών από τους παλαίμαχους αθλητές της ΑΕΚ, προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, φίλαθλοι που έχουν υπηρετήσει την ομάδα, άνθρωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κύριος στόχος της Λέσχης είναι η εμπεριστατωμένη μελέτη και ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού των προσφύγων και του σωματείου τους, της ΑΕΚ, από το 1922 μέχρι σήμερα.
Ανοίξτε το Αρχείο Word28-3-2017 δτ_προεξαλ αφιερωμα αντωνη παπαδοπουλου.doc
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Αρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας