English
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑθήναΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών


Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες


English

Πίσω στην Προηγούμενη Σελίδα

ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Παρουσίαση του βιβλίου της Παναγιώτας Πλησή και της Ελένης Λούβρου Αυτισμός Οι άγραφοι κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς για παιδιά 4-12 ετών

Το Σπίτι της Κύπρου

και οι Εκδόσεις Πατάκη

σας προσκαλούν

την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

και ώρα 19:00

στην παρουσίαση του βιβλίου

της Παναγιώτας Πλησή και της Ελένης Λούβρου

Αυτισμός

Οι άγραφοι κανόνες

κοινωνικής συμπεριφοράς

για παιδιά 4-12 ετών

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Λαμπρινή Ιωάννου

Ψυχολόγος, Οικογενειακή θεραπεύτρια

Αλεξάνδρα Συρογιάννη

Νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Παίδων «H Αγ. Σοφία»

Μητέρα παιδιού με αυτισμό

Η Ελένη Λούβρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά. Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Glamorgan, μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) στην εφαρμοσμένη Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Brunel και ενός ακόμα μεταπτυχιακού τίτλου στην Ψυχολογία από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Η διπλωματική της εργασία είχε θέμα τη γενίκευση του παιχνιδιού σε παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και για την ολοκλήρωσή της πραγματοποίησε μελέτη περίπτωσης σε δεκαεπτά παιδιά. Η επαγγελματική εμπειρία της με παιδιά του αυτιστικού φάσματος ξεκίνησε το 2000 στο Λονδίνο. Από τότε εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος με παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αυτισμό, ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί με διάφορα κέντρα, συλλόγους και φορείς. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της Gordon Hellas (εργαστήρι του αποτελεσματικού γονέα). Έχει μεταφράσει το βιβλίο των P. Howlin, S. Baron-Cohen & J. Hadwin Εκπαιδεύοντας τα παιδιά με αυτισμό στην ανάγνωση του νου (εκδ. Γλαύκη, 2013).

Η Παναγιώτα Πλησή σπούδασε παιδαγωγικά και εργάστηκε ως δασκάλα στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα Θεάτρου και Εκπαιδευτικού Δράματος. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή, κυρίως παιδικής λογοτεχνίας. Συνεργάζεται με τις Εκδόσεις Πατάκη, τον Κέδρο και τις εκδόσεις Ψυχογιός. Για τη δουλειά της έχει βραβευτεί τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Κύπρου και με τον Έπαινο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί στη βραχεία λίστα του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω και του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο και τις τέχνες Ο Αναγνώστης. Το βιβλίο της Δεν είμαι τέρας, σου λέω!, που έχει μεταφραστεί και στα ιταλικά (Non sono un mostro, ti dico!), βασίστηκε σε προσωπική εμπειρία της με αυτιστικό άτομο. Με αφορμή αυτή την εμπειρία, τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με τον αυτισμό. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για το θέμα αυτό, ενώ έχει συμμετάσχει και η ίδια ως εισηγήτρια και εμψυχώτρια σε σεμινάρια για την ενημέρωση και εκπαίδευση μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Η Παναγιώτα Πλησή και η Ελένη Λούβρου έχουν συνεργαστεί για το εκπαιδευτικό υλικό του βιβλίου Δεν είμαι τέρας, σου λέω!, ως εισηγήτριες σε σεμινάρια με θέμα τον αυτισμό, καθώς και σε ένα πρόγραμμα παρέμβασης για παιδιά με αυτισμό σε δημοτικά σχολεία της Αττικής. Αυτό είναι το πρώτο μιας σειράς βιβλίων που θα ακολουθήσουν και θα αφορούν τις κοινωνικές δεξιότητες των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού.

Μια από τις βασικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό είναι η κατανόηση των κοινωνικών κανόνων, γεγονός που δυσκολεύει τη λειτουργική επικοινωνία τους με τους άλλους ανθρώπους. Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν οδηγό για τα παιδιά που ανήκουν στο ανώτερο αυτιστικό φάσμα, καθώς και για τους ενήλικες που ασχολούνται με αυτά (γονείς, δασκάλους, ειδικούς). Έχει ως θέμα του την εκπαίδευσή τους στους κοινωνικούς κανόνες και αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει εικόνες και παραδείγματα κοινωνικών συμπεριφορών που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα, απευθύνεται στα παιδιά που ανήκουν στο ανώτερο φάσμα του αυτισμού και είναι χωρισμένο σε δύο ηλικιακές ομάδες (4-7 και 8-12 ετών). Το δεύτερο μέρος απευθύνεται στους ενήλικες και περιλαμβάνει τις επεξηγήσεις των παραδειγμάτων του πρώτου μέρους και κάποιες προτάσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών. Μία έκδοση ειδικά σχεδιασμένη και προσεγμένη, με την ξεχωριστή και τόσο ζωντανή εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη, με μία καλά επιλεγμένη γραμματοσειρά, ευανάγνωστη από τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, και με διπλό εξώφυλλο-τζάκετ έτσι ώστε να το αναγνωρίζουν οι ενήλικες που ασχολούνται με αυτό το θέμα. Χωρίς το εξώφυλλο-τζάκετ, είναι προσιτό και στα παιδιά που δε γνωρίζουν ακόμα τη διάγνωσή τους.

Ανοίξτε το Αρχείο Wordmar8.doc
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Αρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας