English
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑθήναΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών


Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες


English

Πίσω στην Προηγούμενη Σελίδα

ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Θεατρικό Αναλόγιο Νίτσα του Γιώργου Τριλλίδη στο Σπίτι της Κύπρου

Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016 η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας-Σπίτι της Κύπρου και το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου θα πραγματοποιήσουν στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, ώρα 20:30, το Θεατρικό Αναλόγιο με το έργο Νίτσα του Γιώργου Τριλλίδη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της νέας σειράς θεατρικών αναλογίων με τον γενικό τίτλο Νέες κυπριακές θεατρικές φωνές.

Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Πάρι Ερωτοκρίτου και συμμετέχει η ηθοποιός Εβελίνα Αραπίδη. Διάρκεια 70 λεπτά.

Έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί αρκετά για την ιστορία της Νίτσας Χατζηγεωργίου, αγωνίστριας της ΕΟΚΑ με σημαντική συνεισφορά. Για τα κύρια σημεία της αγωνιστικής της δράσης γίνεται αναφορά στο έργο, άλλοτε ακροθιγώς, άλλοτε πιο εκτεταμένα, άλλοτε ευθέως, άλλοτε πλαγίως. Το έργο όμως δεν επιθυμεί να καταπιαστεί ακραιφνώς με τη δράση της -οσονδήποτε γενναία, οσονδήποτε ενδιαφέρουσα- κατά τη διάρκεια του Αγώνα, ούτε και με την δύσκολη -για κάποιους, αμφιλεγόμενη- ζωή της πριν και μετά, ούτε καν με τις περίεργες συνθήκες του θανάτου της. Αν και τα πιο πάνω μνημονεύονται -πώς θα μπορούσε να μην;- το έργο εστιάζει στην ψυχολογία μιας Κυπρίας που η ζωή στάθηκε, ανεξήγητα, άδικη μαζί της. Θύμα του φύλου της, θύμα της εποχής της, θύμα του κοινωνικού περίγυρου, θύμα -ίσως- του εαυτού της. Αν φιλοδοξεί να προσφέρει κάτι το μονόπρακτο αυτό είναι -με εφαλτήριο και αφορμή της ζωή της Νίτσας Χατζηγεωργίου- την αποτύπωση του εσωτερικού πεδίου ενός ανθρώπου τη στιγμή που αναλογίζεται τη ζωή του, λίγο πριν το τέλος της ζωής του, και με πίκρα, αλλά και χιούμορ, μετράει μόνο ήττες. Δυσεξήγητες, άδικες, οδυνηρές ήττες. Είμαστε παρόντες στο τελευταίο βράδυ ενός μοναχικού πλάσματος με ενδεχομένως -αλλά όχι απαραιτήτως- διασαλευμένο ψυχισμό, το οποίο παρά ταύτα θα ήθελε -αν του το επιτρέπαμε- να μας αφηγηθεί την ιστορία του. Κοντολογίς, ο μονόλογος αυτός θα ήθελε να διαβαστεί ως πρόσκληση σε μια εξόδιο α(να)κολουθία που προηγείται του φυσικού θανάτου, χοροστατούντος του ίδιου του τεθνεώτος.

(Σημείωση: Όλα τα ιστορικά στοιχεία για την ανασύσταση των συμβάντων της ζωής της Νίτσας Χατζηγεωργίου συγκεντρώθηκαν μέσα από τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, βιβλία, ομιλίες και άρθρα, εφημερίδες της εποχής και συνεντεύξεις του συγγραφέα με ανθρώπους που τη γνώρισαν ή γνώριζαν κάτι γι’ αυτήν. Τα όποια πραγματολογικά λάθη και οι όποιες παρανοήσεις ή αβλεψίες βαραίνουν, ασφαλώς, αποκλειστικά τον συγγραφέα.)

Το έργο υποβλήθηκε και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος PLAY ΟΝ!, συνδιοργάνωση του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, σε μορφή σκηνοθετημένης ανάγνωσης, τον Φεβρουάριο του 2015.

Ο Γιώργος Τριλλίδης γεννήθηκε το 1976. Έχει δημοσιεύσει τρεις συλλογές διηγημάτων και μία συλλογή με μη-μυθοπλαστικά κείμενα. Ζει και εργάζεται στη Λευκωσία.

18 Ιανουαρίου 2016Αρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας