Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα


Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες


Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής Ανδρέα Καραγιάν «Ερώτων Ατελών» ΚΑΒΑΦΗΣ στο Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης

Την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015 και ώρα 20:00 εγκαινιάζεται η έκθεση του Ανδρέα Καραγιάν «Ερώτων Ατελών» ΚΑΒΑΦΗΣ, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στον εκθεσιακό χώρο του 1ου ορόφου, Πειραιώς 206, Ταύρος.
Την έκθεση θα προλογίσει η δρ Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, Ιστορικός Τέχνης-Τεχνοκριτικός, Officier des Artes et Lettres. Όπως αναφέρει στο κείμενό της για τον καλλιτέχνη: «Ταυτίσθηκε, ο Ανδρέας -όσο γίνεται πιο δημιουργικά- με αυτόν, καθαυτόν, τον ψυχισμό του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, γι’ αυτό και κατόρθωσε, ενστικτωδώς, και με περισσό πάθος να αδράξει και αναδημιουργήσει ουσιαστικά, και όχι επιδερμικά: την πεμπτουσία της Καβαφικής ατμόσφαιρας. Πόνημα και, εγχείρημα που μόνον ένας καλλιτέχνης της εμβέλειας του Καραγιάν θα μπορούσε να αποτόλμησε. Ο Καραγιάν τόλμησε και ενσάρκωσε στη ζωγραφική του, τον θαυμασμό του για τον Καβάφη αναδημιουργώντας -και, όχι, υποτάσσοντας- μες από τον χρωστήρα του, τα συναισθήματα που του υπέβαλε ο μεγάλος ποιητής. Το κατόρθωσε, ειδικότερα, χάρη στο εγγενές –αντιδραστικό σε κάθε πεζή περιγραφή- πάθος, που χαρακτηρίζει αυτοδύναμα την εξαιρετικά ευαίσθητη και προικισμένη ιδιοσυγκρασία του. Πάθος που ενεργοποιεί και μεταγγίζει -ενστικτωδώς- στα έργα του μια μεταφυσική, σε υφή, πνοή».
Ο Ανδρέας Καραγιάν μιλώντας για τα έργα που θα παρουσιάσει στην έκθεση γράφει: «Στην ποίηση του Καβάφη με συγκίνησε αυτή η ακαθόριστη ατμόσφαιρα «ερώτων ατελών». Ιστορίες που πλάθει η φαντασία του ποιητή και διαμορφώνονται από τις φαντασιώσεις που δημιουργεί η πάροδος του χρόνου, πέραν από το πραγματικό συμβάν (αν υπήρξε και αυτό)! Τον Καβάφη τον «χρησιμοποίησα» ως ασπίδα για να μπορέσω να πω ορισμένα πράγματα σημερινά για την αποξένωση, τα κρυφά ταμπού και να κάνω μια κριτική του ερωτικού. Ο Γ. Π. Σαββίδης διάλεξε ειδικά για μένα 13 ερωτικά ποιήματα, τα πιο προσωπικά του Καβάφη, όπως μου είπε, που τα έγραψε για έναν ποιητή στην Αθήνα με τον οποίο ήταν ερωτευμένος, και εγώ τα εικονο­γράφησα. Επάνω σε αυτά τα ποιήματα βασίστηκε και η δημιουργία των έργων για την έκθεση «Καβάφης», την οποία αφιέρωσα στον Σαββίδη και παρουσίασα στις 11 Ιουνίου του 1995 στο Βερολίνο. Την ημέρα των εγκαινίων έμαθα ότι πέθανε ο Γ. Π. Σαββίδης. Η έκθεση ακολούθως μεταφέρθηκε σε αίθουσα του Δήμου Αθηνών».

Στο πλαίσιο των εγκαινίων ο συνθέτης και ερμηνευτής όπερας Νικόλας Λεβέντης θα αποδώσει την τριλογία Ο Σεπτέμβρης του 1903, Ο Δεκέμβρης του 1903, Ο Γενάρης του 1904 του Κ. Π. Καβάφη. Στο πιάνο ο Μάριος Καζάς.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Διάρκεια έκθεσης: 4 – 15 Μαρτίου 2015
Ώρες λειτουργίας: 18:00 – 22:00 καθημερινά

Πληροφορίες στα ταμεία του Ιδρύματος Μιχ. Κακογιάννης και τηλεφωνικά στο 210 3418579, Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00 - 14:00


Ανοίξτε το Αρχείο Wordα καραγιάν.doc
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να εκτυπώσετε το έγγραφο.
Εκτύπωση