English
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑθήναΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών


Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες


English

Πίσω στην Προηγούμενη Σελίδα

ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Διάλεξη του Αντιστρατήγου ε.α. Προέδρου του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Άμυνας (ΣΕΕΘΑ) κ. Σπύρου Μπελεγράτη με θέμα Γεωστρατηγικές Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία και τη Λιβύη, η κλιμάκωση των απειλών της Τουρκίας σε Κύπρο και Ελλάδα, λόγω της ΑΟΖ, η ένταση που προκαλεί ο νέος ρόλος του Ιράν και οι γενικότερες αναδιατάξεις στην περιοχή οξύνουν το κλίμα αντιπαράθεσης. Στον περίγυρο της Ανατολικής Μεσογείου επανακάμπτει έντονα, για ακόμη μία φορά, ο διεθνής παράγοντας και η ευρύτερη περιοχή εξελίσσεται σε πεδίο σύγκρουσης των Μεγάλων Δυνάμεων και περιφερειακών ανταγωνιστικών χωρών.

Τα νέα αυτά δεδομένα για τον «μικρό» μας κόσμο θα αναλύσει ο Αντιστράτηγος ε.α. Σπύρος Μπελεγράτης, στη διάλεξή του με θέμα Γεωστρατηγικές Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία εντάσσεται στον 2ο Κύκλο της Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, που συνδιοργανώνεται, και φέτος, από το Σπίτι της Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 στις 18:30, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα.

Ο κ. Μπελεγράτης αναλύει τις σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις, τη δημιουργία χάσματος βορρά-νότου εντός της Ε.Ε., τον οικονομικό ανταγωνισμό με την Κίνα, τη σοβούσα αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ–Ε.Ε. και Ρωσίας, την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας, καθώς και τη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου, που αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα για τη Δύση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διεθνή συνεργασία και ασφάλεια στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργειακής ασφάλειας για την Ε.Ε. Μεταξύ αυτών, θα γίνουν αναφορές σε δράσεις γεωοικονομικού χαρακτήρα, όπως η διπλωματία των αγωγών και η διακίνηση του «γκρίζου και μαύρου χρυσού», σε συνδυασμό με την απαίτηση εφαρμογής των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαϊκού Συστήματος, όπως η συνθήκη για το Δίκαιο των Θαλασσών.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Σπύρος Μπελεγράτης είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ). Κατέχει δύο μεταπτυχιακά, στα «Οικονομικά Χρηματοοικονομικά με έμφαση στην Στρατηγική» και στην «Επιχειρησιακή Διοίκηση», δίπλωμα αντιστοίχου προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τίτλο «Διαχείριση Τεχνολογίας», και αυτό το διάστημα εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Πλαίσιο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και Ανοικτή Καινοτομία». Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και εξωτερικός συνεργάτης της ΣΕΘΑ. Από το έτος 2017 έχει εκλεγεί Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Άμυνας.

Ανοίξτε το Αρχείο Word07-03-2018 (σκ) διάλεξη σπύρου μπελεγράτη (απκυ-εποκ) (προεξαγγελτικό).doc
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Αρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας