English
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑθήναΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών


Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες


English

Πίσω στην Προηγούμενη Σελίδα

ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Παρουσίαση βιβλίου Το αρχαίο θέατρο και η Κύπρος (Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου) στο Σπίτι της Κύπρου

Τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 και ώρα 20:00 θα παρουσιαστεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα το βιβλίο Το αρχαίο θέατρο και η Κύπρος (Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου).
Επιμέλεια: Άντρη Χ. Κωνσταντίνου, Ιωάννα Χατζηκωστή.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Βάλτερ Πούχνερ, Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Πλάτωνας Μαυρομούστακος, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Άντρη Χ. Κωνσταντίνου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία, διδάκτωρ Θεατρολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, εργάστηκε για τη δημιουργία του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου, ως δραματολόγος στον ΘΟΚ και ως καθηγήτρια θεάτρου/εμψυχώτρια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σκηνοθέτησε τρεις επαγγελματικές παραστάσεις. Tο βιβλίο της Το θέατρο στην Κύπρο. Οι θίασοι, η κρατική πολιτική και τα πρώτα χρόνια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (Καστανιώτης, 2007) τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο.
Η Ιωάννα Χατζηκωστή είναι διδάκτωρ αρχαίου δράματος με σπουδές ελληνικής φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μετέπειτα στο Λονδίνο στο University College London (MA και PHD). Ασχολείται με το αρχαίο δράμα και την επική ποίηση καθώς και με τη δεξίωση του αρχαίου δράματος σε μεταγενέστερες περιόδους της αρχαιότητας, αλλά και στον σύγχρονο ελληνικό κόσμο. Από το 2008 μέχρι το 2012 δίδαξε ως Συνεργαζόμενο Επιστημονικό Προσωπικό στη θεματική ενότητα Αρχαία Ελληνική και Πρώιμη Βυζαντινή Λογοτεχνία (ΕΛΠ 21) στο Τμήμα Σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2007 εργάζεται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου ως Έφορος της Συλλογής Χειρογράφων και Παλαιτύπων.Ο τόμος αποτελεί μια από τις πλέον συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν έως σήμερα για να μελετηθούν πτυχές της θεατρικής δραστηριότητας στην αρχαία Κύπρο αλλά και η πρόσληψη του αρχαίου δράματος στη σύγχρονη θεατρική δημιουργία. Ανάμεσα στους συγγραφείς συγκαταλέγονται διακεκριμένοι ειδικοί από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι οποίοι αναλύουν ζητήματα θεατρικής αρχαιολογίας, φιλολογίας και θεατρολογίας. Ειδικότερα, οι συγγραφείς εξετάζουν θέματα σχετικά με τους Κύπριους δραματικούς συγγραφείς της αρχαιότητας και άλλους διονυσιακούς τεχνίτες, τη χρήση και κατασκευή των αρχαίων θεάτρων στην Κύπρο, καθώς και ζητήματα που αφορούν στη σύγχρονη πρόσληψη του αρχαίου θεάτρου στο νησί, όπως η παρουσίαση έργων για ένα σύγχρονο κοινό, η συμβολή της Κύπρου στην παρουσίαση των έργων και η ανάδειξη των λιγότερο γνωστών, αναγνώσεις και παραστάσεις επηρεασμένες από τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία και άλλα. Περιλαμβάνονται ανακοινώσεις των Richard Green (στην αγγλική), Αντώνη Τσακμάκη, Σοφίας Ανεζίρη, Καίτης Διαμαντάκου-Αγάθου, Σταυρούλας Κυρίτση (στην αγγλική), Άντρης Χ. Κωνσταντίνου, Αντώνη Κ. Πετρίδη, Κατερίνας Γκότση, Ιωάννας Χατζηκωστή και Αιμίλιου Χαραλαμπίδη. Συμπεριλαμβάνεται απομαγνητοφωνημένη συζήτηση με τίτλο «Η συμβολή των κυπριακών παραστάσεων στην ερμηνεία του αρχαίου δράματος» με ομιλητές τους Χριστάκη Γεωργίου, Βαρνάβα Κυριαζή, Νίκο Χαραλάμπους, Άντη Παρτζίλη. Το βιβλίο συμπληρώνουν περιλήψεις των άρθρων στην αγγλική.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Ανοίξτε το Αρχείο Wordαρχαιο θέατρο.doc
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Αρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας