Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα


Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες


Κύκλος διαλέξεων με θέμα «Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους»

Κύκλος διαλέξεων με θέμα

«Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους»

Διάλεξη
του Ακαδημαϊκού κ. Νικηφόρου Διαμαντούρου

Η συγκρότηση σύγχρονου κράτους στη Νεότερη Ελλάδα:
η εμπειρία του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
στο Σπίτι της Κύπρου

Το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με τον γενικό τίτλο: «Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους», συνδιοργανώνουν την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 20:00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, τη διάλεξη του Ακαδημαϊκού, Ομότιμου Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης Ε.Κ.Π.Α. κ. Νικηφόρου Διαμαντούρου, με θέμα Η συγκρότηση σύγχρονου κράτους στη Νεότερη Ελλάδα: η εμπειρία του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Συντονίζει ο Οικονομολόγος, Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια κ. Αναστάσης Πάριος.

Στόχος της διάλεξης είναι η ανάλυση των συνθηκών υπό τις οποίες επιχειρήθηκε για πρώτη φορά η συγκρότηση σύγχρονου κράτους στην Ελλάδα κατά την περίοδο του Αγώνα της Ανεξαρτησίας (1821-1828). Από συγκριτική άποψη, το εγχείρημα αυτό παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Από ελληνικής πλευράς, η εννοιολόγηση του σύγχρονου κράτους, ως υποδείγματος πολιτειακής συγκρότησης βασισμένου σε φιλελεύθερους θεσμούς και ιδέες που συνδέονται με τον Διαφωτισμό και τις εμπειρίες της Γαλλικής Επανάστασης και του Αμερικανικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας, διακρίνεται ποιοτικά τόσο από τη μορφή που επεδίωξε να προσδώσει στο κράτος ο Ιωάννης Καποδίστριας (1828-1831) όσο και από εκείνη που απέκτησε αυτό κατά την περίοδο της απολυταρχίας του Όθωνα (1833-1843). Από διεθνούς πλευράς, η προσπάθεια συγκρότησης φιλελεύθερου σύγχρονου κράτους στην Ελλάδα εγγράφεται σαφώς στη λογική ανάλογων εγχειρημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την επαναστατική Γαλλία κατά την κρίσιμη πεντηκονταετία 1770-1820, καθώς και στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία κατά την περίοδο 1810-1820. Η «ελληνική περίπτωση» ωστόσο διαφέρει από τις παραπάνω γιατί συνεπαγόταν ρήξη τόσο σε επίπεδο καθεστώτος όσο και σε επίπεδο κράτους, το οποίο έπρεπε να δημιουργηθεί εκ του μη όντος.

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος (Ph.D. Πανεπιστήμιο Columbia, 1972) είναι Ομότιμος Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και, από το 2012, Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης (Bruges). Έχει διατελέσει Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (European Ombudsman, [2003-2013]), πρώτος Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα (1998-2003) και Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (1998-2003). Το 2014 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, για δε το έτος 2016 Πρόεδρος της Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου (2015) και του American College of Greece (2011). Έχει παρασημοφορηθεί από τους Προέδρους της Γαλλίας (Λεγεώνα της Τιμής-2014), Πολωνίας (Χρυσούς Σταυρός Αξίας-2010) και Ελλάδας (Τάγμα του Φοίνικος-2004). Οι πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του εστιάζονται στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το θεσμό του ombudsman, τη δημόσια διοίκηση, καθώς και τη σχέση πολιτικής και πολιτισμού.

18 Οκτωβρίου 2017

Ανοίξτε το Αρχείο Word23.10.doc
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να εκτυπώσετε το έγγραφο.
Εκτύπωση