English
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑθήναΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών


Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες


English

Πίσω στην Προηγούμενη Σελίδα

ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Διάλεξη του Επίκουρου Καθηγητή Νεοελληνικής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Φωκίωνα Κοτζαγεώργη με θέμα Η Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι Χριστιανοί μέσα σ' αυτήν: από τις απαρχές μέχρι την κρίση του 17ου αιώνα.

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Μορφωτικό Γραφείο ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Δ: Ξενοφώντος 2Α, 105 57ΑθήναΤ: 2103734934F: 2103734904E: spiticy@otenet.grW: www.spititiskyprou.gr

Το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, στο πλαίσιο του νέου κύκλου διαλέξεων που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016, με τον γενικό τίτλο: «Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους», συνδιοργανώνουν τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα και ώρα 18:00, τη διάλεξη του Επίκουρου Καθηγητή Νεοελληνικής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Φωκίωνα Κοτζαγεώργη με θέμα Η Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι Χριστιανοί μέσα σ' αυτήν: από τις απαρχές μέχρι την κρίση του 17ου αιώνα.
Οι συνδιοργανωτές συνεκτιμούν ότι, παρά την πληθωρικότητα της σύγχρονης ελληνικής ιστοριογραφίας, είναι επιτακτική η ανάγκη να προβληθούν ορισμένα κεφάλαια της νεότερης νεοελληνικής ιστορίας, ιδιαίτερα της περιόδου της Τουρκοκρατίας, με προσεγγίσεις απαλλαγμένες από στερεότυπα, είτε αυτά αφορούν εθνοκεντρικές θεωρήσεις είτε σχετικά πρόσφατες απόπειρες για την a priori αποδόμηση της συνολικής ιστορίας του νέου Ελληνισμού.
Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
- η ενημέρωση και εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με τα σύγχρονα πορίσματα της έρευνας για σημαντικούς σταθμούς της νεοελληνικής ιστορίας.
- η ενθάρρυνση των Ελλαδιτών και Κυπρίων φοιτητών να στραφούν στη μελέτη, την έρευνα και την τεκμηρίωση μερικών αγνοημένων ή ελάχιστα προβαλλόμενων κεφαλαίων της νεοελληνικής ιστορίας.
Ο Φωκίων Κοτζαγεώργης είναι Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας με έμφαση στην πρώιμη Τουρκοκρατία στο Α.Π.Θ. Οι σπουδές του σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο έγιναν στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό δίπλωμα με ειδίκευση στην Τουρκολογία. Από το 2002 υπηρετεί στο ίδιο τμήμα αρχικά ως Λέκτορας και στη συνέχεια ως Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας. Έχει γράψει τρία βιβλία και περί τα 40 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ερευνητικά προγράμματα. Είναι συν-συγγραφέας ενός ακαδημαϊκού ηλεκτρονικού εγχειριδίου με θέμα: «Ιστορία του Ελληνισμού κατά τη διάρκεια της οθωμανικής πολιτικής κυριαρχίας». Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του κινούνται γύρω από τις εξής θεματικές: Οι χριστιανοί κατά την οθωμανική περίοδο - Ιστορία των οθωμανικών πόλεων - Ιστορία των πληθυσμών και του χώρου κατά την πρώιμη νεότερη εποχή - Κοινωνική και οικονομική ιστορία του ελληνικού χώρου κατά την οθωμανική περίοδο.
Η Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια (www.ioanniskapodistrias.com) είναι επιστημονική εταιρεία και ιδρύθηκε το 2010. Σκοπός της είναι η επιστημονική μελέτη ιστορικών θεμάτων (πολιτικών - στρατιωτικών - διπλωματικών – κοινωνικών - εκπαιδευτικών - οικονομικών κ.ο.κ.) της περιόδου από το 16ο έως το 19ο αιώνα. Συμμετέχει α) σε επιστημονικά συνέδρια/ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Κύπρος, Ελβετία, Αυστρία, Ρωσία κ.ο.κ.), β) σε προγράμματα δημοσίων σχολείων με τη μορφή παρουσιάσεων-διαλέξεων. Συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και επιστημονικούς φορείς. Στηρίζει μεταπτυχιακούς φοιτητές και οργανώνει εκδηλώσεις συνδυάζοντας ιστορικά γεγονότα με τη Μουσική.
1 Μαρτίου 2016
Ανοίξτε το Αρχείο Word7-3-2016 προεξαγγελ-διαλεξη φ κοτζαγεωργη.doc
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Αρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας