English
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑθήναΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών


Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες


English

Πίσω στην Προηγούμενη Σελίδα

ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Θεατρικό Αναλόγιο Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου

Την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 και ώρα 20:30, η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας-Σπίτι της Κύπρου και το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου διοργανώνουν το Θεατρικό Αναλόγιο με το έργο Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλουπου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της νέας σειράς θεατρικών αναλογίων με τον γενικό τίτλο Νέες κυπριακές θεατρικές φωνές.

Ο Αντρόνικος βρίσκεται στο εργαστήρι του στο χωριό του. Μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι με τον πατέρα του στην Αθήνα, ο Αντρόνικος αφιερώνει τη ζωή του στη ζωγραφική. Στην πορεία του μονολόγου, ο χρόνος σμίγει με το παρόν και το παρελθόν, όπου εξελίσσεται ένας διάλογος με τον εαυτό του αλλά και με πρόσωπα που σημάδεψαν με έντονο τρόπο τη ζωή του. Ο «Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος» πρωτογράφτηκε το 2005 όπου και διακρίθηκε με έπαινο στον Διαγωνισμό Συγγραφής ΘΟΚ. Το έργο και η ζωή του ζωγράφου Κώστα Στάθη (1913-1987), άγνωστου στο ευρύ κοινό της Κύπρου αλλά σημαντικού ζωγράφου του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα, συνεχίζει μέχρι τώρα να δίνει τροφή έμπνευσης και δημιουργίας στη συγγραφέα. Με αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας για να ενισχύσουν το δραματουργικό ενδιαφέρον του κειμένου, το έργο, από ένα πολυπρόσωπο κείμενο που ήταν μεταλλάσσεται σε έναν «μονόλογο-διάλογο», καταγράφοντας τις έντονες συγκρούσεις που είχε με τον πατέρα του μέσα από το πάθος του να γίνει ζωγράφος αλλά και τις αγωνιώδεις ανησυχίες που χαρακτήριζαν την πολυτάραχη ζωή του. Όσον αφορά στην πλοκή και στα πρόσωπα του έργου, υπάρχει σε μεγάλο βαθμό το στοιχείο της μυθοπλασίας. Κάποια από τα πρόσωπα του έργου είναι εντελώς φανταστικά όπως, η Αλόη, ενώ άλλα, είναι πρόσωπα υπαρκτά που χαρακτηρίζονται όμως από βαθιές μυθοπλαστικές τομές και παρεμβάσεις, όπως π.χ., ο Αντρόνικος, ο Ηλιόφωτος, ο Πατέρας, η Μητέρα.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια του έργου έχει η Μαρία Μανναρίδου Καρσερά.
Ερμηνεύει ο ηθοποιός Νεκτάριος Θεοδώρου.

Το έργο που πρωτοπαρουσιάσθηκε τον Μάιο 2015, στο πλαίσιο του προγράμματος Play On!, το οποίο οργανώθηκε από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, είναι εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του Κώστα Στάθη (1913-1987), ενός από τους πρωτοπόρους ζωγράφους της Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης.

Θα προηγηθεί σύντομη αναφορά για τη ζωή και το έργο του ζωγράφου από τον κ. Νικηφόρο Ορφανό, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου.

Η Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι B. Διευθύντρια στο Grammar School Λευκωσίας. Έγραψε ποίηση, θέατρο, διηγήματα και έχει ασχοληθεί με την έρευνα. Τα βιβλία της κυκλοφορούν από τον εκδοτικό οίκο Νεφέλη στην Αθήνα. Πήρε Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 2005 για την ποιητική συλλογή Χώρας Ιστόρηση. Ολόκληρο το έργο μελοποιήθηκε από τον μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Το τελευταίο της μυθιστόρημα έχει τίτλο, Ως αληθώς, η ζωή της Χαρίτας Μάντολες, που κυκλοφόρησε το 2014, και ήταν στη λίστα των επικρατέστερων έργων για τα Κρατικά Βραβεία. Θεατρικά έργα της βραβεύτηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, το Θέατρο ΕΝΑ και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Έργα της που ανέβηκαν στη σκηνή: Φεγγάρι μην Κλαις, Θέατρο ΕΝΑ, Μάιος 1996, Το Άλλο Μισό του Ουρανού, Νέα Σκηνή Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, Μάρτιος 2003, A Bar Called Lost Paradise, Warehouse Theatre, 24th International Playwriting Festival 2010, Croydon Theatre, Λονδίνο, Μάρτιος 2010, Θεατρικό Αναλόγιο Το Τρακτέρ, Θέατρο ΕΝΑ, 2004, Φίλα με μην Ξημερώσει, Θέατρο ΕΝΑ, 2009, Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος, Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC], Ιούνιος 2015. Ποιήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ιταλικά και γαλλικά.
19 Μαΐου 2016
Ανοίξτε το Αρχείο Word24-5-2016 προεξ θεατρ αναλ αντρονικοσ ο ζωγκραφοσ.doc
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Αρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας