English
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑθήναΛογότυπο Υπουργείου Εξωτερικών


Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            
Αρχείο Εκδηλώσεων
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΕκτύπωσηΕκτύπωση
English

Παρακαλώ κάντε κλίκ εδώ για να επιστρέψετε στη προηγούμενη σελίδα.
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 2010

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και την Κυπριακή Πρεσβεία-Σπίτι της Κύπρου οργανώνουν Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα. Οι θεατρικές παραστάσεις τελούν υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ και πραγματοποιούνται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010, ώρα 9:00 μ.μ. το Θέατρο Versus θα παρουσιάσει το έργο ΙΟΥΛΙΕΤΑ (των σκυβάλων) του Παντελή Γεωργίου σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Μαρίνου Ανωγυριάτη και σκηνικά - κοστούμια Μέλπως Νεοκλέους. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μαρία Φιλίππου, Χάρης Ευριπίδου και Νούλα Θεοφυλάκτου.

Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010, ώρα 9:00 μ.μ. το Σατιρικό Θέατρο θα παρουσιάσει το έργο DNA του Γιώργου Νεοφύτου σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη, σκηνικά-κοστούμια Χάρη Καυκαρίδη, μουσικές επιλογές Ανδρέα Μακρή και σχεδιασμό φωτισμού Γιώργου Λάζογλου. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Βασίλης Μιχαήλ και Μαρία Χριστοδούλου

Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Πληροφορίες-κρατήσεις 210 3418579, www.mcf.gr. Είσοδος ελεύθερη.


Την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010, στις 8.00 μ.μ., στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, διάλεξη από την Άντρη Χ. Κωνσταντίνου με θέμα: Η κυπριακή δραματουργία μετά την Ανεξαρτησία.

Η Άντρη Χ. Κωνσταντίνου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δίδαξε θεατρολογικά μαθήματα στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Συνεργάστηκε με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, με την ιδιότητα της Δραματολόγου. Εργάστηκε ως θεατρολόγος σε γυμνάσια και λύκεια της Ελλάδας και της Κύπρου. Διοργάνωσε και εμψύχωσε θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.
Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη με τους Λευτέρη Βογιατζή και Εύη Γαβριηλίδη και έχει σκηνοθετήσει τον Ουρανό κατακόκκινο της Λούλας Αναγνωστάκη και τη Νόσο του Αντώνη Γεωργίου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις, με θέματα κυρίως γύρω από το θέατρο στη νεότερη Κύπρο. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Frederick της Λευκωσίας.

ΤΑ ΕΡΓΑ:

ΙΟΥΛΙΕΤΑ (των σκυβάλων) του Παντελή Γεωργίου

«Η απουσία σφικτής αφηγηματικής συνοχής που χαρακτηρίζει το πρώτο θεατρικό του Παντελή Γεωργίου είναι και το ζητούμενο του έργου. Μεταμοντέρνα αισθητική της γλώσσας του, λόγος ελλειπτικός, συμβολικός, ώρες-ώρες συνειδητά ασήμαντος και επαναληπτικός, πειραματίζεται παράλληλα σε πολλά μέτωπα θεατρικής φόρμας. Πείραμα με την Ιουλιέτα… και όχι ακριβώς. Sweet and sexy, πάει γυρεύοντας. Με μόνη παντιέρα αυτή της φυσικής ομορφιάς της, όπως την ύφαινε εγκληματικά η μάνα της, αναζητάει την ανάδειξη. Από την καταναλωτική πλευρά της ομορφιάς, που σηματοδοτείται εξ αρχής με δυο σακούλες ψώνια, αλλά και δύο στοίβες σκουπιδιών ως σκηνογραφία χώρου, ένας περίεργος, υποκριτής τύπος της προσφέρει δουλειά top-model, αλλά ζητάει πολύ περισσότερα από όσα λέει. Τελευταία δοκιμασία. Μια ανεξήγητα παράλογη διανυκτέρευση στο σκουπιδότοπο. Όπου βέβαια συμβαίνουν και τα απεχθή.» (Αργυρώ Τουμάζου, Time Out Cyprus, Γενάρης 2008)

Το έργο παρουσιάστηκε το 2007 από το Θέατρο Versus στη Λεμεσό και στη Λευκωσία σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ανωγυριάτη.

Ο Παντελής Γεωργίου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1963 και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι γραμματέας και συνιδρυτής του Θεάτρου Versus. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του καλλιτεχνικού περιοδικού ΨΙΧΑΔΙ (2006-08). Είναι Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Λεμεσού και του Δ.Σ. της Θεατρικής Πορείας Λεμεσού (2000-09). Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Dance Gate Dance House Cyprus και Δημιουργικός Διευθυντής του 1ου Φεστιβάλ No-Body που διοργάνωσε το Dance Gate το 2009. Διετέλεσε Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Αγώνων Σχολικού Θεάτρου 2004-05. Είναι μέλος της Επιτροπής Βραβείου για Πολιτισμό Τεύκρου Ανθία και Θεοδόση Πιερίδη 2004-05 και Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού.

Δίδαξε το μάθημα «Κινηματογράφος» σε κολέγια, κινηματογραφικές λέσχες και τώρα το διδάσκει στα επιμορφωτικά του υπουργείου παιδείας

Η 1η συλλογή διηγημάτων Το σκοτεινό παιγνίδι των Αγγέλων, 2001- πήρε τη 2η κρατική διάκριση. Η 2η συλλογή του ΥΛΙΚΑ ΔΟΜΗΣΗΣ είναι υπό έκδοση. Ποιήματα, διηγήματα και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε πλείστα λογοτεχνικά ή καλλιτεχνικά περιοδικά του τόπου και στο διαβάζω Ελλάδας. Κριτικά δοκίμια για ποιητές ή συγγραφείς ή για καλλιτεχνικά θέματα έχουν παρουσιαστεί σε ημερίδες ή συνέδρια ή συναντήσεις. Το 2007 έκανε την πρώτη ατομική έκθεση φωτογραφίας «Things without Name».

Συνεργάζεται με την ομάδα Χορού Echo Arts ως δραματουργός από το 2008, στα έργα «If not for you», «Looking Good», « Γιατί δεν θέλεις να με αφανίσεις;» «Pulp Tube», «Twitter» και «a_part» που παρουσιάστηκαν στην Πλατφόρμα Χορού, στο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ χορού, και στο 1ο Φεστιβάλ Dance Gate.

DNA του Γιώργου Νεοφύτου

Το DNA είναι ένα συνταρακτικό έργο που προσεγγίζει το θέμα των αγνοουμένων του 1974 με μια άλλη ματιά, με μια σκληρή αλλά ρεαλιστική τοποθέτηση του συγγραφέα πάνω στο θέμα, μετά την ανακάλυψη του DNA. Τραγικά επίκαιρο, που υπενθυμίζει διαρκώς σε όλους μας, ότι οι πληγές που άνοιξαν το πραξικόπημα και η εισβολή, σ ’εκείνους που περιμένουν τον γυρισμό των αγαπημένων τους, δε θα κλείσουν ποτέ.»

Γράφει η Δέσποινα Μπεμπεδέλη για το έργο: "Χιλιάδες άνδρες, γυναίκες, βρέφη και νήπια τότε - περιμένουν να γυρίσει ο πατέρας να τον γνωρίσουν. Μετά τη συμφωνία, τάφοι εντοπίζονται και ανοίγονται και οι “αγνοούμενοι” αρχίζουν να “επιστρέφουν”. Με τη μέθοδο του DNA αναγνωρίζονται και τα νήπια του τότε – ενήλικες τώρα - και γονείς πια οι ίδιοι, συναντούν επιτέλους τον πατέρα. Μια γυναίκα που τότε ήταν 30 χρονών και ο γιος της βρέφος περιμένουν τον αγνοούμενο πατέρα. Τριανταπέντε χρόνια αναμονής, υπομονής, ελπίδας, αμφιβολίας, πόνου, σύγκρουσης αισθήματος και λογικής, αμέτρητων “γιατί” που παραμένουν ακόμη αναπάντητα.

Πώς μεγαλώνει ένα παιδί αγνοουμένου που γνωρίζει τον πατέρα του μόνο από φωτογραφίες και διηγήσεις της μητέρας του; Πώς διαμορφώνεται ο ψυχισμός τους; Πώς κυλούν οι μέρες σε ένα σπίτι αγνοούμενου, όπου όλα καθορίζονται από το στερεότυπο “όταν γυρίσει…” χωρίς να καθορίζεται το “πότε” και το “πώς”. Πώς θα γυρίσει; Πώς θα είναι όταν γυρίσει; Πώς θα δει εκείνος εμάς όταν γυρίσει; Και όταν κάποτε ο πολυπόθητος γυρισμός πραγματοποιηθεί αλλά δεν είναι όπως τον ονειρευτήκαμε; Όταν γυρίσει ο αγνοούμενός μας και δεν μπορούμε να τον υποδεχτούμε με μια μεγάλη αγκαλιά και να τον καλωσορίσουμε στο σπίτι μας αλλά… αλλού;.... Eκεί που μόνο να τον προσκυνήσουμε μπορούμε και να του δώσουμε και να λάβουμε τον τελευταίον ασπασμόν;Ο Γιώργος Νεοφύτου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1946 και σπούδασε Κτηνιατρική στο Πανεπιστήμιο Καρλ Μαρξ Λειψίας. Εργάστηκε στο Τμήμα Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Αφυπηρέτησε το 2007 με τον βαθμό του Γενικού Διευθυντή.

Με το θέατρο ασχολείται από το 1984. Διετέλεσε μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) την περίοδο 1991-1993 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ από το 2003 μέχρι το 2007.
’Ήταν επίσης μέλος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του Πρώτου Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Θεατρικών Συγγραφέων που διοργανώθηκε στη Γερμανία το 1993/1994. Από το 1998 είναι εκπρόσωπος της Μπιενάλε «Neue Stόcke fόr Europa» για τη Κύπρο. Είναι Γραμματέας του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και μέλος τη Εκτελεστικής Επιτροπής του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Το 1983 εξέδωσε την ποιητική συλλογή “ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ”, εκδόσεις Κοχλίας.

Έγραψε τα ακόλουθα τα θεατρικά έργα: ΕΝΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΣΚΕΤΣ (ΡΙΚ 1984), ΜΙΑ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ (ΡΙΚ 1985), ΣΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Θεατρικός Όμιλος ΚΥΚΛΟΣ 1987, ΘΟΚ 1992, Θέατρο Σκάλα 2010), ΜΑΝΩΛΗ...! (Theatro Technis Λονδίνου 1987, ΡΙΚ 1988, ΘΟΚ 1989, ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ 1996, Theater am Alsergrund στη Βιέννη 1997, ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας 1999, Πολιτιστική Ολυμπιάδα Αθηνα 2002, Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Δήμου Αθηναίων 2008, Radio DDR 1988, WDR 1989 και Κρατική Ραδιοφωνία (RTE) της Ιρλανδίας το 2002. Η γερμανική μετάφραση του έργου αποτέλεσε το λιμπρέτο της ομώνυμης όπερας δωματίου του Βάσου Αργυρίδη που ανεβάστηκε στο Pfalztheater του Kaiserslautern της Γερμανίας το 1990 και στη Μουσική Ακαδημία του Αμβούργου το 1992.) Η ΑΛΛΑΓΗ (Πολιτική επιθεώρηση, ΡΙΚ 1988), ΦΟΥΛ ΜΕΖΕ (ΘΟΚ 1989, ΡΙΚ 1990) ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΙΝΩΝ (ΘΟΚ, 1998, Θεσσαλικό Θέατρο 2001) DNA (Σατιρικό Θέατρο 2010), Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ …ΙΚΗ (Άπαικτο).
Έγραψε επίσης τις τηλεοπτικές σειρές ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ (ΡΙΚ 1998), ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΑΞΙ (ΑΝΤ1 2000-2001) και ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ (ΑΝΤ1 2002-2003)

Παρακαλώ κάντε κλίκ για να ανοίξετε την μεγάλη φωτογραφίαΠαρακαλώ κάντε κλίκ για να ανοίξετε την μεγάλη φωτογραφία

Ανοίξτε το Αρχείο Wordεβδομαδα κυπριακου θεατρικου εργου στην αθηνα 2010 (1).doc

Κατεβάστε το Acrobat Reader


Αρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+ και Netscape Navigator 6.2+

© 2006 - 2019 Κυπριακή Δημοκρατία,Υπουργείο Εξωτερικών
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπέυθυνος Σελίδας